Pidä Saaristo Siistinä ry vaikuttaa kouluissa ja kampanjoi roskaantumista vastaan

Toteutusaika 2023-2029

Pidä Saaristo Siistinä ry jatkaa PlastLIFE-hankkeessa Siisti Biitsi siivoustalkoo-ohjelmaa tarkoituksena herättää kiinnostusta rantojen roskaisuuteen. Ohjelman avulla halutaan tarjota matalan kynnyksen alustan tehdä yksinkertaisia ympäristötekoja.

Ohjelmalle luotu verkkosivusto tarjoaa kaikille Siisti Biitsiin osallistuville kokoontumispaikan yhteisöllisyyden tunteen lisäämiseksi ja pyrkii luomaan yhteisen kokemuksen luonnon hyvinvoinnin edistämisestä.

Pidä Saaristo Siistinä kampanjakuva
Mahanpuruja muovista -kampanjassa havainnollistetaan roskien kulkeutumista vesistöön.
© Pidä Saaristo Siistinä ry

Rantaroskaseuranta antaa käsityksen roskien määrästä ja tyypistä

Rantojen tilan seuranta roskien määrää ja laatua raportoimalla on keskeinen osa Siisti Biitsi -ohjelmaa. Tietojen avulla pystytään konkreettisesti seuraamaan ympäristön tilaa ja sen kehittymistä.

Seurantaan perustuva roskatieto auttaa myös syventämään kansalaiskeskustelua erilaisista roskatyypeistä ja roskaantumisen vaikutuksista, etsiä ratkaisuja roskaantumisongelmaan ja lisätä materiaalien arvostusta.

Kummikoulut mukaan toimintaan

Siisti Biitsi -kummikouluohjelma on kaikille Suomen peruskouluille avoin maksuton ympäristökasvatuksellinen toimintamalli. Kummikouluohjelman avulla tarjotaan kaikille lähtökohdista tai sijainnista riippumatta samat mahdollisuudet lisätä tietoa ympäristöstä helpolla ja hauskalla tavalla.

Kummikouluohjelmaan osallistuvat koulut saavat aihepiiriin liittyviä tehtäviä oppimisen tueksi ja kummikoululaiset pääsevät tutustumaan omaan lähiympäristöönsä.

Kummikouluohjelma auttaa luomaan perustan vesistöluonnon ymmärtämiselle roskaantumisnäkökulmasta ja kehittää lasten ja nuorten luontosuhdetta.

Mahanpuruja muovista kampanjoi roskien lähteistä ja reiteistä

Mahanpuruja muovista -viestintäkampanjalla pyritään lisäämään tietoa roskien lähteistä ja reiteistä roskaantumisen vähentämiseksi. Kampanjassa herätellään ohikulkijoita pohtimaan omien valintojen ja käyttäytymisen vaikutusta.

Kampanjaa toteutetaan positiivisen vaikuttamisen kautta tekemällä sadevesikaivojen kansia ja julkisen tilan roskiksia näkyviksi merkitsemällä niitä huomiota herättävin värein ja tekstein.

Kampanja näkyy katukuvan lisäksi laajasti myös sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa ja se vetoaa kaikenikäisiin kansalaisiin.

Uutinen: Kalat uivat kaupunkien kaduille muistuttamaan, että roskat eivät kuulu katukaivoon (pidasaaristosiistina.fi)

Lisätietoja Siisti Biitsi -ohjelman roolista PlastLIFE-hankkeessa

 

Julkaistu 10.3.2023 klo 8.35, päivitetty 18.9.2023 klo 14.33
  • Tulosta sivu