LAB-ammattikorkeakoulu tehostaa alueellista yhteistyötä ja muovialan koulutusta

Toteutusaika 2023-2029

LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka toimii kolmella kampuksella: Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. LAB-ammattikorkeakoulu osallistuu PlastLIFE-hankkeeseen eri toimenpiteillä.

Yhtenä pääteemana on paikallisten muovialan toimijoiden yhteistyön tehostaminen rakentamalla Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan seudulla alueellinen muoviklusteri. Tehtävänä on tehostaa muoviyhteistyötä alueilla ja kehittää alueen muovin kierrätysalan osaamista.

Rohkaisemme teollisuutta osallistumaan hankkeeseen, jotta ajankohtainen tieto muovin kierrätykseen vaikuttavista teknisistä ja lainsäädännöllisistä tekijöistä välittyisi heille nopeasti. Tärkeänä teemana on sidosryhmien auttaminen arvoketjun kehittämisessä, jossa

  • kierrätysmateriaalin arvo pidetään mahdollisimman korkeana,
  • vähennetään muovijätettä ja
  • ehkäistään näin ympäristön saastumista.

Järjestämme sidosryhmille erilaisia työpajoja ja seminaareja ajankohtaisista asioista.

LAB-ammattikorkeakoulu
© LAB-ammattikorkeakoulu

Kilpailukykyä koulutukseen panostamalla

Tuotamme myös opiskelumateriaalia ja kursseja sekä teollisuudelle että opiskelijoille. Opetuksen ja opiskelumateriaalin tarkoituksena on tuottaa osaamista ja osaajia alalle, ja näin luoda parempaa kilpailukykyä ja tulevaisuuden ammattilaisia murroksessa olevalle teollisuudenalalle.

Lisäksi kehitämme muovin kierrätystä. LAB-ammattikorkeakoululta löytyy kattavat laitteiston niin muovituotteiden valmistamiseen kuin niiden testaamiseenkin. Osallistumme hankkeessa sekä muovin kemialliseen että mekaanisen kierrätykseen yhdessä muiden hankekumppaneiden kanssa.

Tarkoituksena on vähintään 12 eri lähteestä kerätyn muovijakeen analysointi ja prosessointi. Tarkastelemme ja selvitämme muovien prosessoitavuutta ja käyttökelpoisuutta sekä mekaaniseen että kemialliseen kierrätykseen. Julkaisemme kierrätyskokeilujen tuloksista useita tieteellisiä julkaisuja hankkeen aikana.

Lisätietoja LAB-ammattikorkeakoulun roolista PlastLIFE-hankkeessa

  • Joni Surakka, TKI-asiantuntija, LAB-ammattikorkeakoulu, puh. 050 505 3199, joni.surakka@lab.fi
  • PlastLIFE (lab.fi)
Julkaistu 10.3.2023 klo 8.31, päivitetty 18.9.2023 klo 14.28
  • Tulosta sivu