Tekstiilien sisältämät muovit

Muovit tekstiileissä
© Adobe Stock

Globaali tekstiilikuitujen tuotanto ja kulutus ovat lähes kolminkertaistuneet viimeisten 30 vuoden aikana. Vuonna 2020 tekstiilikuituja tuotettiin kaikkiaan noin 113 megatonnia.

Eniten, 56 prosenttia kaikesta kuitutuotannosta, tuotetaan ja käytetään synteettisiin tekokuituihin lukeutuvaa polyesteria. Toiseksi eniten tuotetaan puuvillaa, 23 prosenttia kuitutuotannosta ja noin 80 prosenttia luonnonkuiduista.

Kaikkiaan erilaisia tekstiilikuituja on kymmeniä, jokaisella sekä hyviä että huonoja ominaisuuksia ja jokaisella erilaisia ympäristövaikutuksia.

Synteettiset tekokuidut valmistetaan pääasiassa raakaöljyn tislaustuotteista. Vuonna 2020 niitä tuotettiin yhteensä noin 74 megatonnia,  65 prosenttia kuitujen kokonaistuotannosta.

Kuitujen tuotanto globaalisti
Lähde: Tekstiilikuituopas. Alkuperäinen lähde Fiber Year
Kuitujen osuudet globaalista kuitutuotannosta
Lähde: Tekstiilikuituopas. Alkuperäinen lähde Fiber Year

Synteettiset tekokuidut ovat usein vahvoja ja kestäviä, ja kuivuvat nopeasti alhaisen kosteudenimukykynsä johdosta. Niitä on helppo muokata valmistusvaiheessa joko käyttämällä lisäaineita tai muuttamalla kuidun rakennetta, jotta niihin saadaan lisättyä haluttuja tai poistettua ei-toivottuja ominaisuuksia.

Synteettisten tekokuitujen merkittävimmät ympäristövaikutukset liittyvät tuotannon energiaintensiivisyyteen, uusiutumattomien raaka-aineiden ja usein myös haitallisten aineiden käyttöön valmistuksessa, sekä synteettisistä tekokuiduista valmistetuista tuotteista irtoaviin mikromuoveihin, jotka voivat kulkeutua jätevesissä vesistöihin. Mikromuovien vaikutuksia eliöihin ei vielä kaikilta osin tunneta.

Ensisijainen keino kaikkien tekstiilikuitujen ympäristövaikutusten vähentämiseksi on tuotteiden elinkaarten pidentäminen sekä käyttökertojen ja uudelleenkäytön lisääminen. Näin voidaan vähentää neitseellisistä raaka-aineista valmistettavien tekstiilien kysyntää ja tuotantoa.

Synteettisten tekokuitujen negatiivisia ympäristövaikutuksia voidaan vähentää myös hyödyntämällä tuotannossa kierrätettyjä tai biopohjaisia raaka-aineita.

Taustamateriaalia ja lisätietoja

Julkaistu 8.6.2022 klo 11.19, päivitetty 8.6.2022 klo 11.19
  • Tulosta sivu