Muovien käyttö

Muovit
© Adobe Stock

Muovi on syrjäyttänyt enenevässä määrin perinteisesti käytettyjä materiaaleja kuten kiveä, metallia, puuta, betonia ja lasia useilla eri sektoreilla, muun muassa rakentamisessa, kuljetuksessa, kotitalouksissa ja pakkausteollisuudessa aina 1950-luvulta lähtien.

Nykyisin muovia käytetään kaikkialla. Muovin etuina ovat sen kestävyys, keveys ja muokattavuus. Se vaikuttaa myös elintarvikkeiden säilyvyyteen, hygienisyyteen, sähkölaitteiden turvallisuuteen, raskaiden kulkuvälineiden kuten lentokoneiden polttoaineen kulutukseen ja maatalouden torjunta-aineiden käytön määrään. 

Muovien ja muovituotteiden valmistamiseen tarvitaan erilaisten muovilajien lisäksi myös lisäaineita parantamaan materiaalien ja tuotteiden ominaisuuksia. Erilaiset lisäaineet valitaan käyttösovelluksen tai kohteiden mukaan.

Etenkin elinkaareltaan hyvin pitkäikäisten tuotteiden muovimateriaalien lisäaineina käytetään muun muassa erilaisia stabilaattoreita, palonsuoja-aineita ja väriaineita. Tiettyihin tuotesovelluksiin muoveja voidaan puolestaan seostaa esimerkiksi lujiteaineilla ja pehmittimillä (esimerkiksi PVC-muovituotteet).

Elintarvikepakkauksiin saa puolestaan käytetään vain elintarvikekontaktiin hyväksyttyjä lisäaineita. Muoveja ja muita materiaaleja voidaan toisinaan myös yhdistää, jolloin saadaan niin sanottuja yhdistelmämateriaaleja eli muovikomposiitteja. Niissä muovi toimii rakenneaineena ympäröiden esimerkiksi erilaisia kuituja tai hiukkasia, joita puolestaan valmistetaan useista erilaisista muoveihin hyvin tarttuvista materiaaleista.

Muovin tuotanto on kasvanut edelleen nopeasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Vuonna 2018 muovien tuotanto oli maailmanlaajuisesti 359 miljoonaa tonnia, josta eurooppalaisen tuotannon osuus oli noin 17 prosenttia eli 61,8 miljoonaa tonnia.

Muovin käyttö EU:ssa

  • pakkausteollisuuden osuus muovin käytöstä on noin 40 prosenttia,
  • rakennusteollisuuden noin 20 prosenttia,
  • autoteollisuuden noin 10 prosenttia,
  • elektroniikkateollisuuden noin 6 prosenttia,
  • kotitalouksien noin 4 prosenttia ja
  • maatalouden osuus noin 3 prosenttia.

Loput noin 17 prosenttia muovista käytetään muilla toimialoilla. 

Julkaistu 8.6.2022 klo 11.14, päivitetty 8.6.2022 klo 11.14
  • Tulosta sivu