Kalastuksessa käytetyt muovituotteet ja -materiaalit

Kalastusvälineiden muovit
© Unsplash

Kalanpyydykset ja kalastustarvikkeet valmistetaan suurelta osin muovista. Muovipolymeerit ovat parempien lujuus- ja kestävyysominaisuuksiensa vuoksi syrjäyttäneet aiemmin kalastuksessa käytetyt muut materiaalit.

Kalaverkkojen, rysien, nuottien ja troolien verkkokudos eli havas valmistetaan polyamidista tai polyeteenistä. Kalastuksessa käytetyt köydet ja narut ovat yleensä valmistettu polyamidista (nailon), polypropeenista tai polyeteenistä.

Polypropeeni on tiheydeltään vettä kevyempää ja siten kelluvaa. Polypropeeniköydet kestävät kulutusta eivätkä veny, ja sopivat hyvin pitkäaikaiseen käyttöön. Myös polyeteenistä valmistetut liukaspintaiset köydet kelluvat, joskin ne ovat raskaampia kuin polypropeenista valmistetut. Polysteel-köysi on sekoitus polypropeenia ja polyeteeniä ja sopii muun muassa rysien, troolien ja nuottien pauloiksi sekä ankkuriköydeksi kalanpyydyksiin. Nailonköysi kestää hyvin hankausta, on pehmeä käsitellä ja sopii hyvin yleisköydeksi.

Pintaverkoissa käytetään vaahdotetusta polyeteenistä valmistettuja vettymättömiä ja öljynkestäviä kohoja. Rysien ja nuottien kohot ovat polyvinyylikloridia, ja ne kestävät öljyä, hankausta ja painetta. Vaahtopolystyreenista eli styroxista valmistettuja kohoja käytetään esimerkiksi verkkojen merkitsemiseen, rysän aitoihin ja lippumerkkeihin. Styrox sopii myös hyvän lämmöneristämisominaisuutensa puolesta kalalaatikoiden materiaaliksi.

Käytöstä poistettujen pyydysten kierrätysnäkymät

Valtaosa kalapyydysten materiaalista on kolmea muovityyppiä: polyamidia (PA, nailon), polyeteeniä (PE) ja polypropeenia (PP). Kapyysi-hankkeessa satamasta ja kalastajien varastoista kerättyjen ja lajiteltujen pyydysten testauksessa verkkojen PA:n ja PP:n todettiin olevan ominaisuuksiltaan verrattavissa neitseelliseen muoviin ja soveltuvan näin ollen hyvin kierrätykseen.

Toistaiseksi verkot pääasiassa poltetaan eli hyödynnetään energiana. Pyydykset tulee kuitenkin esikäsitellä myös ennen energiahyödyntämistä. Uudelleenkäyttöön kelpaavat pyydysten osat erotellaan ja otetaan talteen sekä kierrätykseen kelpaavat metallit irrotetaan.

Erityisesti verkkojen painoissa ja alapauloissa olevan lyijyn erottelu on tärkeää, sillä se on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi, joka pitää käsitellä vaarallisen jätteen käsittelyluvan saaneessa laitoksessa.

Meressä pitkään olleille pyydyksille esikäsittelytarve on huomattavasti suurempi kuin satamissa ja kalastajien varastoissa oleville käytöstä poistetuille pyydyksille. Merestä nostettuihin pyydyksiin on voinut tarttua ankkureita, kaapeleita, naruja, metalliesineitä, puuta, kasvillisuutta, sedimenttiä jne. ja näiden esikäsittely kierrätystä varten on vaativaa ja monivaiheista. MARELITT Baltic -hankkeessa esikäsittely koostui puhdistuksesta, lajittelusta, murskauksesta, tiheyteen perustuvasta lajittelusta, pesusta ja hienonnuksesta.

 

Julkaistu 8.6.2022 klo 11.22, päivitetty 9.6.2022 klo 11.08
  • Tulosta sivu