Rakentamisen muovit

Muovit rakentamisessa
© Adobe Stock

Muoveja käytetään laajasti rakentamisessa, sillä niillä on teknisiä ominaisuuksia, joita muilla materiaaleilla on vaikea korvata. Käyttökohteita ovat mm. eristeet, putket ja yhteet, kaapeleiden päällysteet, LVIS-tarvikkeet, pistorasiat, kiinnikkeet ja muut pikkuosat, seinä- ja lattiapäällysteet, profiilit, erilaiset saumausmassat, maalit, tiivisteet, lakat ja liimat. Muovia käytetään myös rakennusmateriaalien pakkaamiseen sekä eri työvaiheiden suojauksessa.

Rakentaminen on pakkausteollisuuden ohella suurimpia muovin käyttäjiä. Muovien käyttöön rakentamisessa liittyy rakennusteknisiä ja terveys- ja turvallisuusvaatimuksia, kuten esimerkiksi kosteuden sulut (esimerkiksi vedeneristeet ja höyrynsulut) niin, ettei kosteus pilaa rakennusmateriaaleja.

Rakentamisessa muovijätettä syntyy useissa vaiheissa

Rakennukset ovat pitkäikäisiä ja siksi myös muovien elinkaari käytöstä purkuun voi kestää kauan. Lisäksi muovisia rakennusmateriaaleja voidaan lisätä tai vaihtaa korjausrakentamisen yhteydessä. Rakentamisessa muodostuu muovijätettä

  1. uudisrakentamisessa (mm. pakkausjäte, suojamuovit, erilaiset leikkuujätteet esim. putkista, johdoista, levyistä ja listoista, sekä ylijäämää esim. liimoista tai silikoneista),
  2. korjausrakentamisessa (samoin kuin purkamisessa ja uudisrakentamisessa) sekä
  3. purkutoiminnan muovijätteenä (mm. muovimatot, eristeet, sähköjohdot- ja kaapelit, putket, listat sekä purkamiseen käytettävät suojamuovit).

Muovien alkuperän ja haitallisten aineiden tunnistaminen haastavaa

Rakennuksen elinkaaren lopussa, purkurakentamisen vaiheessa, muovien alkuperän ja niiden mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden tunnistaminen on vaikeaa. Toinen ongelma on muovien likaantuminen käytössä (mm. suojamuovit).

Rakentamisen jätteiden syntypaikkalajittelu on ensiarvoisen tärkeää, että muovit saadaan kerättyä kierrätykseen mahdollisimman puhtaina. Rakennusmateriaalien pakkausmuovit soveltuvat hyvin kierrätykseen ja siksi niiden lajittelua ja kierrätystä on pyritty parantamaan vapaaehtoisella rakentamisen muovien Green deal -sopimuksella.

Julkaistu 8.6.2022 klo 11.21, päivitetty 8.6.2022 klo 11.21
  • Tulosta sivu