Ylivieskaan rakennetaan ekologinen kirkko

Uutinen 7.11.2018 klo 13.31
Ylivieskan kirkko 285
Havainnekuva Ylivieskan uudesta kirkosta. © Kuva: Arkkitehtitoimisto K2S Oy

Ylivieskan uuden kirkon suunnittelussa lähtökohtana ovat yhteisöllisyys, pitkäikäisyys ja muunneltavuus. Kirkosta rakennetaan moderni ja monipuolinen tila, jossa tulee olemaan myös seurakuntatalon salit ja keittiö.

”Ylivieskan vanha kirkko paloi vuonna 2016. Vaikka kirkkopalo oli ikävä tapahtuma, se on yhdessä uuden kirkon suunnittelun kanssa yhdistänyt kaupunkilaisia. Paikallisuus ja yhteisöllisyys tulevat näkymään myös kirkon ekologisissa arvoissa”, seurakuntamestari Hannu Jussi-Pekka Ylivieskan seurakunnasta sanoo.

”Käytämme paikallista työvoimaa ja materiaaleja niin pitkälle kuin mahdollista. Rakentajat sekä sähkö- ja LVI-töiden tekijät tulevat alueeltamme. Kirkon julkisivujen päämateriaaliksi tulee massiivikivitiili ja kirkkosalin sisäpintamateriaalina on puu. Jopa metrin paksuinen seinä toimii itsessään eristävänä elementtinä, eikä lisäeristeitä näin ollen tarvita”, Jussi-Pekka jatkaa.

Luonnon omat keinot käyttöön

Kirkon suunnittelussa huomioidaan energiatehokkuus monin tavoin. Rakennuksen lämmitykseen käytetään kaukolämpöä, josta yli puolet on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä kuten tuulivoimalla, vesivoimalla ja biopolttoaineilla. Kirkkosalin puolelle on valittu painovoimainen ilmanvaihto, mikä vähentää energian tarvetta. Lisäksi kirkkosalissa hyödynnetään kattoikkunoiden kautta tulevaa luonnonvaloa, ja koko talon valon ja energian käyttö optimoidaan modernin järjestelmän avulla.

”Kirkko tulee olemaan seurakuntalaisten olohuone, joten tilat rakennetaan muunneltaviksi ja yhdistettäviksi. Kirkossa on hyvät mahdollisuudet järjestää myös iltatoimintaa, konsertteja ja kokoontumisia vaikkapa nuorisoryhmille. Yhdistettynä kirkkosali ja seurakuntasalit mahdollistavat jopa yli 700 hengen tilaisuudet”, Jussi-Pekka kertoo.

Uusi kirkkorakennus nousee vanhan kirkon raunioiden viereen kirkkopuistoon, joka muodostaa yhtenäisen maisemallisen kokonaisuuden joen varressa. Rakentamisessa säilytetään mahdollisimman paljon alueen olemassa olevaa puustoa ja tontille on suunnitteilla sadeveden keräysjärjestelmä. Rakennusaikainen jätteen synty pyritään minimoimaan.

Parhaat ratkaisut esille työpajoissa

Ylivieskan kirkon arkkitehtikilpailuun tuli ennätykselliset 214 ehdotusta, joista kilpailutoimikunta valitsi helsinkiläisen Arkkitehtitoimisto K2S:n esityksen. Rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi keväällä 2019 ja tavoitteena on viettää vuoden 2020 adventtia uudessa kirkossa.

”Pidimme Suomen ympäristökeskuksen Kiertotalouskiihdyttämö-hankkeen puitteissa työpajoja, joissa mietimme kirkon suunnitteluun erilaisia ekologisia näkökulmia ja kiertotalousratkaisuja. Asiantuntijoiden vinkit avasivat näitä mahdollisuuksia ja nyt tehtävämme on valita meille parhaiten sopivat ratkaisut ja toteuttaa ne käytännössä”, sanoo Jussi-Pekka.

”Seurakunnassamme on käytössä Kirkon ympäristödiplomi, joka yhdessä kirkon uuden ympäristöstrategian kanssa tukee ekologisen ja energiatehokkaan rakentamisen tavoitteita.”

Julkisten hankintojen vähähiilisyys- ja kiertotalouskiihdyttämö on hanke, joka liittää vähähiilisyden ja kiertotalouden tavoitteet julkisiin hankintoihin ja arvioi niiden elinkaarenaikaisia hyötyjä hankintojen suunnitteluvaiheessa. Hanketta vetää Suomen ympäristökeskus ja rahoittaa Sitra. Hankkeessa tehdään yhteistyötä KL-Kuntahankinnat Oy:n kanssa.
 

Lisää aiheesta:

Lisätietoa:

Seurakuntamestari Hannu Jussi-Pekka, Ylivieskan seurakunta
hannu.jussi-pekka@evl.fi


  • Tulosta sivu