Yritysesittely Ekox Finland Oy: Tietokoneiden uusiokäyttö säästää kaupungin rahoja ja luontoa

Uutinen 10.11.2017 klo 16.40
Ekox 285 163

Forssan yläkoulussa oli edessä henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen hankinta jokaiselle koulun oppilaalle. Asiaan löydettiin taloudellinen ja ympäristöä säästävä ratkaisu, kun uusien tietokoneiden sijaan oppilaille hankittiin uusiokannettavat. Kyseessä on ensimmäinen julkisella sektorilla on järjestetty uusiolaitteiden laitekilpailutus.

Jo ensipäivistä lähtien koululta on tullut kiitosta laitteiden toimivuudesta.  ”Ensimmäinen erä oli syynissä tänään ja on pakko heti antaa positiivista palautetta siitä, että koneet olivat todella upeassa kunnossa”, Forssan kaupungin ICT-asiantuntija Jani Blomerus sanoo. Säästöä uusiin laitteisiin verrattuna syntyy 50 000 € vuodessa. Elinkaariset CO2e-päästöt vähenevät arvioidun kolmen vuoden käyttöaikana yli 21 tonnilla joka vuosi, mikä vastaa yli 114 tuhannen kilometrin ajamista henkilöautolla. Uusiolaitteita käyttämällä voidaan välttää myös jätteet, jotka olisivat syntyneet uusien vastaavien laitteiden valmistuksen sivutuotteina. Uusiolaitteet ovat pääosin aina uusia laitteita edullisempia,

Kilpailutuksen voittanut Ekox Finland Oy on erikoistunut käytetyn elektroniikan uusiokäyttöön. Yrityksen liiketoiminnan ydinehdot ovat kestävä kehitys ja kiertotalous. Uusiolaitteiden hankinta ei ole vielä tavanomainen asia Suomessa. ”Tämä oli ensimmäinen valtakunnallinen kilpailutus uusiolaitehankinnasta”, toteaa Katja Gröhn Ekox Finland Oy:stä. Gröhnin mukaan Ruotsissa ja Keski-Euroopassa uusiolaitteita on osattu hyödyntää jo 1990-luvulta lähtien ja siellä niitä käyttävät sekä yritykset että kunnat pävittäin. ”Suomessa uusiolaite mielletään usein käyttökelvottomaksi romuksi”, Gröhn jatkaa.

Hankinta lisää sekä oppilaiden ja heidän perheiden että koulun henkilökunnan tietoisuutta vaihtoehtoisesta tavasta hankkia tarvittavia laitteita. Katja Gröhn toteaa vastaavanlaisen hankkeen olevan erittäin helposti sovellettavissa muidenkin laitteiden hankintaan. Vaikka kilpailutus oli julkisella sektorilla ensimmäinen laatuaan, yleistyy samantyyppiset hankkeet tietoisuuden levitessä. ”Toivomme toki, että tämä vie kiertotaloutta eteenpäin,” Gröhn lisää.


  • Tulosta sivu