Viisi parasta kuntien kiertotaloustekoa palkittiin – voittajat tuottavat kestävää hyvinvointia asukkaille ja ympäristölle

Uutinen 14.9.2022 klo 15.27
Kilpailun voittajat ja kunniamaininnan saaneet kukitettiin kuntamarkkinoilla 14.9. Vasemmalta: kehityspäällikkö Teemu Jutila Lounais-Suomen jätehuollosta, henkilöstöjohtaja Mira Keitaanranta Lahden kaupungilta, projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen Tampereelta, rehtori Maija Kojo Riihimäen Lasitehtaan koululta sekä Vesa Kuronen Polkka Oy:stä Joensuusta. © Kaarina Kaminen

Tampereen kaupunki, Lounais-Suomen jätehuolto, Lahden kaupunki, Polkka - Pohjois-Karjalan tukipalvelut oy ja Riihimäen kaupunki palkittiin kiertotaloutta vauhdittavista toimenpiteistään ”Kuntien parhaat kiertotalousteot” -kilpailussa.

Kilpailulla kannustettiin kuntia tarttumaan hyviin käytäntöihin, joilla voidaan edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentää haitallisia luonto- ja ympäristövaikutuksia. Kilpailun järjestivät Suomen ympäristökeskus, Kuntaliitto ja Sitra.

Kilpailun raati valitsi 20 edustavan finalistin joukosta yhden voittajan ja antoi neljälle toimenpiteelle kunniamaininnan. Palkitut ratkaisut ovat:

Voittaja:

Kunniamaininnat:

Kiertotalous kuuluu kilpailun voittajan Tampereen kaupungin kestävyystavoitteisiin, ja kaupungin tähtäimessä on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tampereella luotiin Suomen ensimmäinen kiertotaloutta tukeva infrarakentamisen hankintamalli, jota testattiin ja kehitettiin todellisessa rakentamiskohteessa, Yliopistonkadun kunnostuksessa.

”Lisäämällä kunnianhimoiset kiertotalouden tavoitteet infrarakentamisen hankintoihin saadaan vietyä koko alaa kohti käänteentekevää kestävyyttä. Kiertotalouden kriteerien ja hankintamallin avulla lisätään materiaalien uusiokäyttöä ja kierrätystä, ja myös kuorma-autoliikenne vähenee huomattavasti. Mallia saa vapaasti hyödyntää muissakin kaupungeissa. Olemme todella iloisia ja ylpeitä kilpailun voitosta”, kommentoi projektipäällikkö Karoliina Tuukkanen Tampereen kaupungilta.

”Voittajan vahvuus on yhteiskehittäminen ja rohkea kokeilunhalu, jolla saatiin tulosta aikaan. Voittaja osoittaa, että fiksuilla ja kehittyneillä hankintatavoilla on merkitystä”, sanoo kuntatekniikan kehittämisen erityisasiantuntija Tuulia Innala Kuntaliitosta.

Voittajat valittiin 20 finalistin joukosta. Nämä edelläkävijyyttä osoittavat konkreettiset toimet vauhdittavat luonnonvarojen kestävää käyttöä, aluetaloutta ja yhteisöllisyyttä.

”Kilpailun korkea taso yllätti meidät järjestäjät positiivisesti. Kilpailuun saatiin lukuisia erinomaisia kiertotalouden kuntaesimerkkejä, jotka kaikki on nyt dokumentoitu Kestävyysloikka.fi-palveluun”, kertoo ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuksesta.

Kiertotalous auttaa hillitsemään ilmastokriisiä, luontokatoa ja luonnonvarojen ylikulutusta. Kiertotalous tuottaa usein myös taloudellista hyötyä, tuo uusia työpaikkoja sekä houkuttelee alueelle uusia asukkaita tai yrityksiä.

”Kannustan kaikkia kuntia tarttumaan rohkeasti kiertotalouden mahdollisuuksiin. Tulevaisuuden hyvinvointi rakentuu kiertotaloudelle ja luontoa vahvistaville ratkaisuille”, kannustaa johtava asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta.

Kilpailun voittajat valitsi raati, johon kuuluivat johtava asiantuntija Laura Järvinen Sitrasta, työelämäprofessori Reijo Karhinen Itä-Suomen yliopistosta, johtaja Miira Riipinen ja johtaja Jarkko Huovinen Kuntaliitosta, erityisasiantuntija Heikki Sorasahi ympäristöministeriöstä, erityisasiantuntija Sari Tasa työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä johtaja Petrus Kautto Suomen ympäristökeskuksesta.

Kisassa oli kolme teemaa: rakentaminen, jätteen synnyn ehkäisy ja kierrätys sekä yhteiskäyttö. Lisäksi kisassa oli avoin kategoria.

Palkitsemistilaisuus järjestettiin Kuntamarkkinoilla 14.9. klo 14.45–15.45

Kuntien parhaat kiertotalousteot -kilpailu on jatkoa Sitran ja Kuntaliiton Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -kilpailulle, Kuntien kiertotaloustärpit -listalle sekä Vuoden kiertotalouskunta -kilpailulle.

Kilpailu järjestettiin osana Circwaste - Kohti kiertotaloutta -hanketta.

Lisätietoa

  • suunnittelija Kaarina Kaminen, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh 0295 251 698
  • ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 0295 251 437
  • erityisasiantuntija Tuulia Innala, Kuntaliitto, etunimi.sukunimi@kuntaliitto.fi, puh. 09 771 2565
  • johtava asiantuntija Laura Järvinen, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, etunimi.sukunimi@sitra.fi, puh. 0294 618 407

  • Tulosta sivu