Porin kaupungin työpajat – aktiivinen kestävän kehityksen keskittymä

Uutinen 2.7.2021 klo 11.07
© Anu Tuovinen

Porin Circwaste-osahankkeiden väki vieraili Porin työpajoilla kesäkuussa. Agendalla oli sopia Circwaste Luupin ympäristökasvatuksen polkuun koululuokkavierailuja. Pääsimme tutustumiskierrokselle pajoihin Janne Suomalan ja Mikko Katajan johdolla.

Työpajat toteuttavat sekä sosiaalisen kestävyyden että kiertotalouden tavoitteita. Lisäksi liikunta- ja retkeilyvälineiden vuokrauspiste sijaitsee Veturitalleilla. Rakennustarvikkeita kierrättävä Varaosapankki lasipalatseineen (ikkunakorjaukset) on pajojen naapurissa. Siis melkoinen kestävän kehityksen keskittymä!

Työtä ja monipuolisia palveluja kuntalaisille

Porin työpajat tarjoavat työtä Porin alueen nuorille ja aikuisille. Nuorten työpajat tavoittavat vuosittain runsaat 400 alle 29-vuotiasta nuorta.

Lähes kaikki työpajat tuottavat palveluja kuntalaisille. Esimerkiksi Varaosapankista voi tehdä rakennustarvikelöytöjä remonttikohteisiin, Nuorisokahvilasta voi tilata leivonnaisia ja kakkuja juhliin, Presspajalta pienimuotoisia valokuvauspalveluja ja työpajan bändiltä voi kysellä soittokeikkoja.

Muuttohommiin voi tilata muuttolaatikoita ja muuttomiehiä. Lavian Ekopajaan voi palauttaa sähkö- ja elektroniikkalaitteita purettavaksi, Luontopajalta saa apua ympäristörakentamiseen ja koululaisille toimitetaan lämmin kouluateria työpajan kuljetuspalvelun toimesta. Myös pienrakentamisen palveluja tuotetaan kaikille kuntalaisille. Kuljetuskalusto huolletaan autopajassa.

Pajojen antia kierrätystuotteista tienviittoihin ja hyönteishotelleihin

Vierailumme aikana Puutyöpajalla oli tekeillä tienviittoja Porin seudun luontoreiteille ja suoja-aitoja Yyterin dyyneille. Asiakas voi tuoda Puutyöpajaan huonekalunsa entisöitäväksi. Kädentaitojen pajassa valmistellaan hienoa kierrätysjuhlapukua muotinäytökseen. Metallipajassa hitsailtiin parhaillaan osia retkeilytuvan kaminaan.

Puukatoksessa on melkoinen pino polttopuita, jotka on tehty kaupungin metsistä myrskyn kaatamista puista. Polttopuut viedään retkeilyreittien laavuille kaikkien hyödynnettäväksi. Nuorten pajan myymälästä voi ostaa vaikka hyönteishotellin edulliseen hintaan. Taidepajassa kuulimme maskeeraukseen ja lavastukseen liittyvistä projekteista.

© Anu Tuovinen ja Aura Tuominen

Tehoa työpajan viestintään ja vuokraamotoimintaan

Circwaste resurssitehokas rakentaminen -osahanke on ollut mukana Varaosapankin toiminnan kehittämisessä. Muun muassa saavutettavuutta ja tuotekuvausta on edistetty. Tänä keväänä Varaosapankki sai myös sivun kaupungin verkkokauppaan. Sivu ohjaa Varaosapankin Facebook-kuvagalleriaan ja kertoo kanavat lisätietoihin. Sopivia ovia olikin haettu jo Keski-Suomesta asti.

Circwaste Luuppi on edistänyt liikunta- ja retkeilyvälineiden vuokrausta. Välinevuokraamo sijaitsee Luontopajan yhteydessä. Luontopaja huolehtii myös pääkirjaston Liikuttamon välineistä. Vuoden 2021 ensimmäisten kuuden kuukauden aikana Liikuttamon välineitä on lainattu noin 260 kertaa. Eniten lainauksia ovat kerryttäneet painohulavanne sekä erilaiset talviliikuntavälineet.

Luontopajalta voi myös lainata vieraslajitorjunnan välineitä. Maailmanlaajuisesti vieraslajeja pidetään toiseksi suurimpana uhkana luonnon monimuotoisuudelle elinympäristöjen tuhoutumisen jälkeen. Vieraskasveja voi torjua järjestämällä vieraslajitalkoot. Talkoot voi pitää esimerkiksi naapuruston, tyky-, harrastus- tai kaveriporukan kanssa ja lainata tarvikkeet pajalta.

Teksti:

Projektisuunnittelija Anu Tuovinen
CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanke
Resurssitehokas rakentaminen
Porin kaupunki
etunimi.sukunimi@pori.fi
044 701 0865

Lisää aiheesta:

 


  • Tulosta sivu