Pieni ekoteko haastaa Ylä-Karjalassa yrittäjiä kohti kestävämpää liiketoimintaa

Uutinen 19.7.2019 klo 13.33
Pieni Ekoteko matto- ja kangasnäytteitä
Mattonäytteet saavat uuden elämän nukkekodeissa. © Outi Lipponen

Pieni ekoteko -haaste sai alkunsa siitä, kun Ylä-Karjala -lehden toimituksessa suunniteltiin kierrätystapahtuman järjestämistä ja samalla pohdittiin sitä, kuinka voitaisiin vaikuttaa laajemmin ympäristöasioiden edistämiseen.

Ensimmäinen ekoteko lähti liikkeelle elokuun 2018 lopulla. Siitä lähtien ekotekoja on tehty eri tahojen toimesta ja uusia haasteita esitetty alueen yrityksille. Haastekampanjan kehittäjän Tuire Haverisen mukaan Pienet ekoteot ovat yhä voimissaan, ”Haaste kiertää edelleen meidän levikkialueella eli Nurmeksessa ja Valtimolla, juuri tämän päivän lehdessä (14.5.2019) oli tuorein juttu.”

Tehdyistä ekoteoista on laadittu juttuja Ylä-Karjala -lehteen. Pienet ekoteot ovat liittyneet muun muassa roskien lajitteluun, ylijäämätavaran hyötykäyttöön, sähkönkulutuksen vähentämiseen, valaistukseen, työmatkapyöräilyn edistämiseen sekä ruokahävikin vähentämiseen.

Kangastilkuille uusi elämä

Yksi Ekoteko tehtiin Sisustus Ou-Tilan kangas- ja sisustusliikkeessä Nurmeksessa, jota luotsaa yrittäjä Outi Lipponen. Lipponen päätti, että muovipussit saavat väistyä ja tilalle otetaan paperikassit ja -pussit. Verkkokaupan kautta tilattavat tuotteet hän pakkaa myös paperisiin kuoriin, jotka on tehty kierrätysmateriaalista. Astioiden pakkaamisessa hän pyrkii hyödyntämään alkuperäispakkauksia, joissa tavarat ovat saapuneetkin.

Ou-Tilassa on myös keksitty miten ylijäävät kangastilkkeet ja mattokansiomallit voidaan hyödyntää.

”Niistä saa hienoja mattoja nukkekoteihin,” Lipponen kertoo. Hän lahjoittaa kaikki pienet kangastilkkeet ja mattokansiomallit päiväkodille tai Närreen kierrätyskeskukseen. Ou-Tilasta Pieni Ekoteko –haastekampanja jatkuu eteenpäin, kun Lipponen haastaa hyvinvointiin ja villatuotteisiin keskittyvän VoimaVillan mukaan.

Pieni ekoteko -juttuja tullaan jatkamaan Ylä-Karjalan -lehdessä niin kauan, kuin uusia haastettavia yrityksiä löytyy. Haastamme Sinutkin mukaan!


Lisätietoja

  • Tuire Haverinen, toimitussihteeri, etunimi.sukunimi@ylakarjala.fi, www.ylakarjala.fi
  • Outi Lipponen, Sisustus Ou-Tila, etunimi.sukunimi@gmail.com, www.sisustusoutila.fi

  • Tulosta sivu