Muovien kiertotalous: Näin Suomi ja maailma vastaavat kasvaviin haasteisiin

Uutinen 3.6.2024 klo 15.20
Muoviroskia
© Kuva: Adobe Stock

Muovit ja niihin liittyvien haasteiden taklaaminen ovat monella tapaa aiempaakin ajankohtaisemmat juuri nyt. Kansainvälisellä foorumilla neuvotellaan globaalin muovisopimuksen aikaansaamisesta. EU:ssa on viittä vaille valmiina uusi Pakkaus ja pakkausjäteasetus, joka asettaa kunnianhimoisia tavoitteita pakkausten uudelleenkäytölle, pakkausjätteen vähentämiselle ja kierrätykselle. Lisäksi Suomi on saanut komissiolta ns. varhaisvaroituksen siitä, että muovipakkausjätteiden kierrätystavoitteita ei saavuteta, ellei uusiin toimenpiteisiin ryhdytä. Työtä ja tekijöitä tarvitaan.

PlastLIFE eli Muovien kestävä kiertotalous edistää Suomen muovitiekartan toimeenpanoa ja tavoittelee muovien kestävää kiertotaloutta Suomeen vuoteen 2035 mennessä. Hankkeen ensimmäiset puolitoista vuotta ovatkin osoittaneet, että kiinnostusta muovihaasteen ratkaisemiseen meillä kyllä riittää, kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja kaikilla toimijoilla. PlastLIFEn lisäksi käynnissä on muoviaiheisia hankkeita eri puolilla Suomea ja erilaisten organisaatioiden toimesta. PlastLIFEssa haluamme tehdä yhteistyötä kaikkien näiden kanssa ja seurata miten tämä kokonaisuus vie meitä kohti muovien kestävää kiertotaloutta.

Kiertotaloutta edistävät toimet ja tapahtumat eivät monestikaan ole materiaalikohtaisia, joten vaikka PlastLIFEn fokuksessa ovat muovit, edistämme toimillamme kiertotalouden toteutumista myös laajemmin. Esimerkkinä voidaan mainita näin keväällä ajankohtaiset roskaantumisen ehkäisemisen kampanjat. Roskakävelyillä poimimme toki talteen kaikki roskat, materiaalista huolimatta. Uudelleenkäytön edistämistyössä muovituotteille kehitettävät toimintamallit taipuvat varmasti myös muille tuotteille. Tässä vain muutama esimerkki tulostemme ja toimiemme sovellettavuudesta.

Circnewsin tuottamisvastuussa vaihdetaan tämän numeron myötä kapula Circwastelta PlastLIFE-hankkeelle. Hankkeen 17 partneria työskentelevät muoveista aiheutuvan roskaantumisen vähentämiseksi ja turhan kulutuksen välttämiseksi, muovien kierrätyksen edistämiseksi sekä fossiilisten raaka-aineiden käytön korvaamiseksi.

Pysy mukanamme ja saat uusimmat ja kiinnostavimmat muovien kiertotalouden uutiset suoraan sähköpostiisi.

Lisätietoja

PlastLIFE-hankkeen päällikkö, erikoistutkija Helena Dahlbo, etunimi.sukunimi@syke.fi

Tilaa uutiskirje 

Tilaa Circnews


  • Tulosta sivu