Älyä jätehuoltoon Jyväskylän Kankaalla

Jyvaskylan_kangas_alyroskis
Kankaan älyroskikset
© Tanja Oksa / Jyväskylä

 

Kangas on Jyväskylän kaupungin merkittävin aluekehityshanke, entinen paperitehdas ja tulevaisuuden älykäs kaupunginosa, jossa asutaan, työskennellään, opiskellaan ja viihdytään. Kankaan alueella kokeillaan uusia jätehuollon ratkaisuja, joissa moderni teknologia tukee ympäristötavoitteita. Samalla viedään eteenpäin jätehuollon viestintää.

Jätehuoltodata viestinnän tueksi

Kankaan jätehuolto perustuu alueelliseen syväkeräykseen. Kaikissa jätesäilöissä on sähköinen lukitus, jolla voidaan seurata jätesäiliöillä käymistä ja niiden täyttöastetta. Järjestelmän datan avulla kannustetaan asukkaita vähentämään jätteen määrää ja lajittelemaan.  

Hankkeen aikana on tutkittu jätemäärän mittaamisen menetelmiä, mutta toistaiseksi toimivaa ratkaisua ei ole löytynyt. Yhdessä asukkaisen kanssa on toteutettu kokeiluja, joissa on hyödynnetty tietopohjaista viestintää, huoneistoikohtaista jätedataa ja pelillistämisen keinoja.  

Kankaan suunnittelussa ja toteutuksessa vanhojen kaavojen tilalle vaihtuvat uudet oivallukset ja viisaat ratkaisut, alueen mielenkiintoista historiaa unohtamatta. Vuonna 2040 Kankaalla kaavaillaan asuvan yli 5 000 ja työskentelevän 2 100 ihmistä. 

Aikataulu

  • 2016–2023

Lisätietoja

  • Business Jyväskylän verkostopäällikkö Tanja Oksa, etunimi.sukunimi@jyvaskyla.fi 

Lisää aiheesta

Julkaistu 10.10.2018 klo 10.44, päivitetty 5.7.2023 klo 15.44

  • Tulosta sivu