Montinutra kehittää suomalaisesta kuusenpurusta uusia tuotesovelluksia

Uutinen 15.11.2021 klo 13.59
© Roine Piirainen / Kuvia Suomesta

Montinutra kehittää, tuottaa ja kaupallistaa kuusen sahanpurusta uusia tuotteita. Yleensä metsäteollisuuden teollisia sivuvirtoja hyödynnetään energiantuotannossa tai myydään maailmalle briketteinä ja pelletteinä.

"Meidän ideamme on hyödyntää osa sahateollisuuden sivuvirroista ja kasvattaa raaka-aineen arvoa moninkertaiseksi", kertoo Montinutran toimitusjohtaja Jukka Mäkelä. Raaka-ainetta on hyvin saatavilla kotimaisilla sahoilla, ja yhtiön kehittämä tuotantoprosessi on luonnonmukainen ja elintarvikekelpoinen. "Kehitystyötä on tehty pitkään suomalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa, ja olimme mukana myös Business Finlandin rahoittamassa FuBio-hankkeessa."

Luonnonraaka-aine kosmetiikka- ja elintarviketeollisuuteen

Montinutra on patentoinut useita tutkimusaihioita, joista tällä hetkellä keskitytään Kuusikumi™-uutteeseen. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteissa sekä elintarvikkeissa. Keskustelu tuotesovellutuksista on aloitettu useiden eurooppalaisten kosmetiikka-, elintarvike- ja lääketeollisuuden toimijoiden kanssa.

"Eniten kiinnostusta herättää tuotteiden vastuullisuus. Luonnonmukaisuus ja kiertotalous johtavat yleensä hyvin positiiviseen keskusteluun", Mäkelä sanoo.

Sahanpurusta saatava Kuusikumi™ on aito luonnontuote, jossa ei ole käytetty synteettisiä lisäaineita, kemikaaleja tai mikromuoveja. Tuotetta käytetään muun muassa emulgointi-, stabilointi- ja sideainesovelluksissa. Alustavien tutkimusten mukaan uutteella on myös bioaktiivisia tehovaikutuksia.

"Olemme kehittäneet ja patentoineet terveysvaikutteista Qusitol®-tuoteaihiota alavirtsatie- ja eturauhasvaivoihin", Mäkelä kertoo. Vaikka kyseessä ei ole lääke, myös terveysvaikutteisten tuotteiden kehittäminen on vahvasti säädeltyä. "Näiden tuotteiden edelleen kehittämiseen tarvitaan vahvaa alalla toimivaa kaupallista kumppania."

Innovointi on helppoa, kaupallistaminen vaativaa

Vaikka monet tuoteaihiot ovat lupaavia, niiden kaupallistamiseen tarvitaan usein valtavasti resursseja. "Menestystarina vaatii paljon muutakin kuin hienon innovaation", Mäkelä korostaa. "Ja juuri se on Montinutran vahvuus. Meiltä löytyy osaamista kustannustehokkaan valmistusprosessin kehittämiseen, tuotekehitykseen, tuotteiden kaupallistamiseen ja regulaatioon. Olemmekin ennen kaikkea toimeenpaneva yhtiö, emme vain innovaatioyhtiö."

Montinutra rakensi tänä vuonna Turkuun proof-of-concept-pilottilaitoksen. "Se on osoittanut, että tuotantoprosessimme on toimiva, riskitön ja skaalattavissa. Seuraavana vaiheena on investoida kaupallisen mittakaavan tuotantoon, mikä vaatii sekä markkinapotentiaalin että rahoituksen varmistamista."

Montinutra Oy:n omistajina on yli 40 enkelisijoittajaa ja teollinen ankkurisijoittaja Metsä Spring.

Lisää aiheesta


  • Tulosta sivu