Hävikkiruokamyymälä WeFoodille Kiertopalkinto kiertotalouden edistämisestä

Uutinen 8.5.2019 klo 11.57
WeFood palkinto 285
© Katja Lepistö / SYKE

WeFood-hävikkiruokamyymälä on valittu ensimmäiseksi Kiertopalkinnon saajaksi. Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood avautui kauppakeskus REDIin Helsinkiin syyskuussa 2018. Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita jotka on syötetty Materiaaliloikka-verkkopalveluun. Palkinnon myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke.

WeFood on onnistunut vähentämään ruokahävikkiä ensimmäisten kolmen toimintakuukautensa aikana jo yli 30 000 kg. ”Olemme todella tyytyväisiä tulokseen, sillä alun perin tavoitteemme oli vähentää Suomessa esiintyvää hävikkiä 50 000 kilolla vuodessa. Nyt vaikuttaa siltä, että olemme tässä vaiheessa kevättä ylittäneet tavoitteen”, kertoo projektipäällikkö Else Hukkanen WeFoodista.

WeFood-myymälässä myydään 28 eri toimittajan tarjoamia lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden ”parasta ennen” -päivä on lähestymässä tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua. Kaikki elintarvikkeet ovat kuitenkin myytäessä syöntikelpoisia.

”Ruokahävikin pienentämisellä on todella suuri merkitys niin ilmastonmuutoksen torjunnan kuin maankäytön ja luonnon monimuotoisuuden kannalta”, sanoo palkinnon valinnut pääjohtaja Lea Kauppi Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomessa hävikkiin hukataan joka vuosi noin 400 – 500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista.

Vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta lisää yhteisöllisyyttä

WeFoodin toiminta lisää myös yhteisöllisyyttä, sillä kauppa toimii pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Toiminnassa on mukana jopa 130 henkilöä. Myymälässä vapaaehtoiset palvelevat asiakkaita sekä huolehtivat myymälän yleisilmeestä ja hyllytyksestä. Osa vapaaehtoisista noutaa lahjoituksia tavarantoimittajilta yhteistyökumppanin sponsoroimalla sähköautolla.

Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämä WeFood-kauppa perustuu tanskalaisen sisarjärjestön konseptiin. Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

”Vaikka liiketoimintakonseptia ei ole suunniteltu taloudellisen voiton näkökulmasta, kansantaloudellisesti ruokahävikin vähentäminen lisää resurssitehokkuutta”, sanoo Kauppi.

WeFood- hävikkiruokakauppa on osoittautunut jo toimivaksi malliksi, ja se tuo ruokahävikin pienentämisen tutuksi myös tavalliselle kuluttajalle.

Circwaste-hankkeen Kiertopalkinto

Circwaste-hanke yhdessä vaihtuvan arvovaltaisen valitsijatoimikunnan kanssa jakaa vuosittain yhdestä kahteen kiertotalouden Kiertopalkintoa Materiaaliloikka-verkkopalveluun syötetyistä toimenpiteistä. Materiaaliloikka on verkkopalvelu, joka kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen. Toimenpiteet voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkittu saa diplomin ja julkisuutta. Ensimmäisen Kiertopalkinnon valitsi Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

Ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus
Puh. 0295 251 437, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Projektipäällikkö Else Hukkanen, WeFood
Puh. 0400 103 290, etunimi.sukunimi@kua.fi


  • Tulosta sivu