Circwaste-hanke loppuu, mutta kiertotaloustyö jatkuu!

Uutinen 20.12.2023 klo 8.30
Tuuli Myllymaa
Tuuli Myllymaa. © Marko Myllymaa

Kiertotaloudesta uusi normaali ja kierrätysasteet kuntoon. Circwaste-hankkeen seitsenvuotinen tehtävänanto on ollut selkeä. Yli kaksikymmentä kumppania – tutkimuslaitoksia, yliopistoja, ammattikorkeakouluja, maakuntaliittoja, kuntia, kuntien kehittämisyhtiöitä ja yrityksiä – on tehnyt töitä EU:n LIFE IP-ohjelman rahoituksella tehdäkseen Suomesta kiertotalouden ykköstä.

EU:n ja lukuisten muiden rahoittajien tuella hankkeessa on tuotettu mittava määrä monipuolista tietoa ja ratkaisuja kunnille, asukkaille, yritystoiminnan tueksi sekä hallinnon ja päätöksenteon tarpeisiin. Lopputuloksena on syntynyt kuntatason ja valtakunnallista seurantatietoa kiertotalouden ja kierrätyksen edistymisestä, indikaattoreita tilanteen seuraamiseen jatkossa ja keinoja uudelleenkäytön lisäämiseksi, muovijätteiden ja elintarvikehävikin vähentämiseksi, biokaasun ja ravinteiden hyödyntämiseksi, rakennusmateriaalien kierrättämiseksi ja kuluttajakäyttäytymisen muuttamiseksi.

Merkittäviä tuloksia on siis tuotettu. Vaikka hankkeen toiminta päättyy vuoden lopussa, tuloksia raportoidaan kuitenkin vielä aktiivisesti vuoden 2024 puolelle saakka, jolloin viimeiset raportit ja julkaisut valmistuvat. Hankkeessa tuotetut viestintätuotteet ja materiaalitkiertoon.fi -verkkosivusto jatkavat toimintaansa jatkossakin jossakin muodossa, mm. tänä vuonna aloittaneen muovien kiertotaloutta edistävän PlastLIFE-hankkeen ylläpitäminä. Uutiskirjeen tilaajana pysyt siis jatkossakin ajan tasalla kiertotalouden uutisista.

Maailma on muuttunut hankkeen aikana, mutta tarve tiedostavalle ja määrätietoiselle kiertotaloustyölle pysyy – ja työ jatkuu hankkeen synnyttämissä uusissa hankkeissa, verkostoissa ja seuranta-aineistoissa. Kehitys kiertotalousyhteiskunnaksi on vielä kesken, ja kaikille tuloksille on suuri tarve! Kiertotalouden yhteistyö ei siis pääty tai edes hidastu, vaan jatkuu entistäkin vahvempana – ja kaikki ovat tervetulleita ja tarvitaan mukaan!

Lämpimät kiitokset Syken koko Circwaste-tiimin puolesta kaikille yhteistyökumppaneille ja kiertotaloudesta kiinnostuneille ja tapaamisiin tulevissa hankkeissa. Parhainta joulunaikaa ja onnea uuteen vuoteen 2024!

Tuuli Myllymaa ryhmäpäällikkö, Circwaste-hankkeen projektipäällikkö, Suomen ympäristökeskus


  • Tulosta sivu