Kouluissa vaivatta käsiksi kiertotalouteen

RSS
28.5.2021 Anu Pujola

Kevät on jo pitkällä. Kouluissa vietetään viimeisiä viikkoja ennen kesälomia. Mikä onkaan parempi ajankohta tutustua oppilaiden kanssa käytännössä kiertotaloutta vauhdittaviin toimiin ja edistää kestävän elämäntavan omaksumista!

Poikkeusolojen vuoksi erilaisia vierailukäyntejä ja kouluille tulevien vierailijoiden määrää on jouduttu rajoittamaan voimakkaasti. Ryhmän kanssa voi silti tutustua koulun ulkopuolisiin oppimisympäristöihin erilaisten valmiiden materiaalien avulla.

Ympäristöpolulta kiertotalousmateriaalia lähi- tai etäopetukseen

CIRCWASTE-hankkeen ympäristökasvatukseen keskittyvässä Luuppi-osahankkeessa on rakennettu eri vuosiluokille kiertotalouden teemoihin liittyvät vierailuohjelmat Ympäristöpolku-sivustolle. Sivustolta voi poimia haluamaansa kiertotalouden teemaan, kuten ruokahävikkiin ja kompostoimiseen, liittyviä esityksiä, videoita ja tehtäviä.

Sivustolle on myös koottu oppimiskokonaisuuksia, esimerkiksi kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen liittyen. Kompostointiin voi tutustua 3.–4.-luokkalaisten vierailuohjelmassa PowerPoint-esityksen avulla. Erinomaista olisi, jos oppilaiden kanssa pääsisi kurkistamaan koulun tai esimerkiksi jonkin oppilaan perheen kotikompostiin.

Kestävä ja vastuullinen kuluttaminen -oppimiskokonaisuuden avulla opitaan havainnoimaan omaa elinympäristöä ja ymmärtämään ihmistoiminnan vaikutuksia siihen. Samalla opitaan näkemään kuluttamisen vaikutukset niin paikallisesti kuin globaalistikin ja ymmärtämään oman toiminnan merkitys ympäristön hyvinvoinnille.

Oppimiskokonaisuuden materiaaleissa on integroitu eri oppiaineita ja aihetta lähestytään seitsemän teeman kautta: yleinen, energia, vesi, liikenne, ruoka, kierrätys ja vaatteet.

Oppimiskokonaisuus koostuu PowerPointeista, joista saa taustatiedot kulloinkin käsiteltävästä aiheesta, tehtävistä ja vierailukohteista. Se voidaan toteuttaa kokonaisuutena, yksittäisinä oppitunteina, yksittäisinä tehtävinä tai vaikka osana teemapäivää. Yhtenä tehtävänä voi oppilaiden kanssa tutustua erilaisten käsienpesutapojen kuluttamaan vesimäärään. Tämän ajankohtaisempaa tehtävää tuskin voi olla! Havainnointia ja tutkivaa oppimista pääsee toteuttamaan tarkastelemalla roskia lähiympäristössä.

Muovin matka tutustuttaa muovin koko elinkaareen

Muovin matka -verkkosivulle on koottu videoita ja tehtäviä muoviin liittyen. Videoiden aiheina ovat muovin käytön vähentäminen, muovipakkausten lajittelu ja kierrätys, roskaantuminen ja mikromuovit sekä maailman yleisin roska. Tiedätkö sinä, mikä on maailman yleisin roska? Saat pohtia vastaustasi hetken aikaa ja palataan vastaukseen muutaman rivin päästä.

Muovin matka -sivulle koottujen tehtävien avulla voi esimerkiksi tutkia muovipakkauksia sekä roskia ja mikromuoveja. Roskabingon saa kasaan erilaisia roskia bongaamalla ja ympäristötekoja tekemällä voi saada muovibingon. Roskaantumisen lähteitä pohditaan kuvatulkinnan kautta.

Ota valmiit materiaalit oppaaksesi: lähde Ympäristöpolulle ja kulje Muovin matkassa! Ja siihen vastaukseen: tupakantumppihan se on, lähes joka paikasta löytyvä ja maailman yleisin roska.

Kuva: Muovin matka -näyttelyssä vuonna 2020 oli näytillä maailman yleisimmästä roskasta eli tupakantumpeista tehtyä hilloa. Porin kaupunki / Anu Pujola

Lisätietoa

 

Anu Pujola,Projektityöntekijä
Porin kaupunki

  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.