Näin Plastonen osuus PlastLIFE-hankkeessa etenee

Plastone on muovituotteiden sopimusvalmistaja, joka tekee erilaisia muovikomponentteja sekä valmiita lopputuotteita lähinnä muulle teollisuudelle, etenkin sähköteollisuuteen, laitevalmistajille sekä terveydenhuollon tuotteisiin. Plastone kehittää PlastLIFE-hankkeessa tuotannon sivuvirtojen käyttöä uusiin tuotteisiin. Pakkausmuoveille on Suomessa olemassa jo kierrätysjärjestelmä, mutta Plastonen pääosin käyttämille teknisille muoveille ei. Teknisten muovien kierrättämisen haasteena ovat lukemattomat eri variaatiot. Käytöstä palautuneiden muovikappaleiden kierrättäminen mekaanisesti on hyvin vaikeaa, koska kappaleesta ei pysty sanomaan, mitä muovia se tarkalleen on. Vaikka laatu olisikin merkitty, on sen lisäksi lukemattomia variaatioita, jotka vaikuttavat muovin prosessointiin. Näin ollen kemiallinen kierrättäminen, eli muovin saattaminen takaisin sen alkuaineiksi, on ainoa järkevä vaihtoehto. Tämä on kallista ja siinä menetetään teknisten muovien hienot ominaisuudet, eli se ei ole taloudellisesti kannattavaa. Plastonen tavoitteena on kerätä lähiympäristön valmistajilta tuotannon sivuvirtoja, joista tiedetään tarkkaan, mitä raaka-ainetta ne ovat, ja kerätä niistä riittävät volyymit mekaaniseen kierrätykseen. Mekaanisessa kierrätyksessä muovikappale jauhetaan pieniksi palasiksi, sulatetaan uudestaan ja siitä valmistetaan suoraan uusia kappaleita. Tätä varten projektissa kehitetään myös tällaisille kierrätysaineille sopiva uusi tuote tai tuotteita, joita toimitetaan markkinoille kumppaneiden tai konserniyhtiöiden kautta.
 

Ensimmäiseksi pilottituotteeksi on valikoitunut eläimille, etenkin koirille, tarkoitettu korvasuppilo, joka on suunniteltu projektin puitteissa. Tämä on kerta- tai monikäyttöinen otoskoopin päälle laitettava hygieniasuoja ja valonohjain, jonka avulla eläinlääkäri pääsee tutkimaan eläimen korvakäytävää. Eläimille käytetään paljon ihmisille suunniteltuja korvasuppiloita, mutta nämä harvoin soveltuvat siihen tarkoitukseen hyvin, koska eläinten korvakäytävät ovat yleensä ihmisen korvakäytäviä pidemmät. Markkinoilla on joitain vastaavia tuotteita, mutta ne ovat usein huonolaatuisia. Tässä on todettu, että hyvälaatuiselle kierrätysmateriaalista valmistetulle korvasuppilolle on markkinoilla hyvin tilaa.

Projektissa valmistetaan ruiskuvalumuotti korvasuppiloa varten ja ensimmäiset koekappaleet on tarkoitus saada tehtyä syyskuun alussa. Kierrätysmateriaalit ensimmäisiä sarjoja varten on saatu kartoitettua ja lisämateriaalien selvittäminen jatkuu.

Uutiset ja blogikirjoitukset

 

 
Julkaistu 22.8.2023 klo 14.42, päivitetty 28.8.2023 klo 10.55

  • Tulosta sivu