Materiaaliloikat ovat hyviä kiertotalousesimerkkejä, joita kannattaa jakaa

Uutinen 16.4.2020 klo 12.57

Energia- ja materiaaliloikka on alusta hyvien ilmasto- ja kiertotalouskäytäntöjen – eli loikkien – jakamiseen. Se on avoin, puolueeton ja hankkeista riippumaton palvelu kaikille toimijoille: kunnille, järjestöille, asukkaille, yrityksille, seurakunnille tai tutkimushankkeille. Kuka tahansa voi lisätä omia loikkiaan palveluun – sinäkin.

Palvelun tarkoituksena on koota hyvät käytännöt yhteen palveluun siten, että eri toimijoiden ei tarvitsisi käyttää resursseja omien erillispalveluidensa rakentamiseen ja ylläpitoon. Palvelun loikat ovat todellisia tekoja ja ratkaisuja, joilla Suomea on jo nyt muutettu energia- ja materiaaliviisaammaksi. Kun näitä hyviä esimerkkejä ryhdytään hyödyntämään joka kodissa, kunnassa ja työpaikalla, vaikutus vielä moninkertaistuu.

Hyvä loikka on ympäristön kannalta hieno juttu, mutta usein myös taloudellisesti järkevä. Monissa palvelun esimerkeistä investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa, joten ottamalla loikan voit samalla säästää sekä luontoa että rahaa.

Jo sata materiaaliloikkaa

Kalustekopla Oy vauhdittaa toimistokalusteiden kierrättämistä. © Vesa Pelkonen

Palveluun on kertynyt jo 100 mielenkiintoista ja helposti monistettavissa olevaa kiertotalousesimerkkiä. Tämän vuoden uusimmat materiaaliloikat pureutuvat suomalaiseen kiertotaloustoimintaan niin ruokahävikin, jakamistalouden kuin materiaalien uusiokäytön näkökulmasta. Vastaavanlaisia energialoikkia on palvelussa jo reilusti yli pari sataa.

Uusimpia materiaaliloikkia löytyy aiheista:

Energia- ja materiaaliloikkaa ylläpitää Suomen ympäristökeskus, joka sai vuonna 2017 KIRA-digin kokeiluhankerahoitusta energialoikka.fi-verkkopalvelun pilottiversion rakentamiseen. Tämän jälkeen palvelun kehittämistä on jatkettu EU:n Life-hankkeissa Circwaste, EconomisE ja Canemure.

Lisätietoja


  • Tulosta sivu