Maatalouden jätemuovit talteen

Uutinen 29.8.2017 klo 11.01
Mansikka
 

Suomen maataloudesta ja polttoturpeen tuotannosta kertyy vuodessa peräti 12 000 tonnia muovijätettä. Karelia-ammattikorkeakoulu selvittää ja pilotoi kierrätysmahdollisuuksia.

Suomen maataloudesta ja polttoturpeen tuotannosta kertyy vuodessa peräti 12 000 tonnia muovijätettä. Suurin osa on pyöröpaalien kiriste- ja aumakalvoja, jotka ovat materiaaliominaisuuksiltaan hyviä kierrätettäviksi.

”Tätä huomattavaa jätemäärää ei ole toistaiseksi pystytty kunnolla hyödyntämään. Kerääminen ei ole toistaiseksi ollut maatiloille kovinkaan houkuttelevaa”, kertoo projektiasiantuntija Simo Paukkunen Karelia-ammattikorkeakoulusta.

Paukkusen mukaan CIRCWASTE-hankkeen rahoituksella päästään nyt toteuttamaan asioita, joita on jo vuosia pohdittu.

”Kartoitamme paikkatietojärjestelmällä maatilojen sijainnin. Sitten selvitämme, paljonko muovijätettä syntyy ja mistä sitä kannattaa kerätä jatkojalostusta varten. Pilotointivaiheessa jalostamme muovia raaka-aineeksi. Samalla pohditaan, mihin kyseinen raaka-aine sopii ja mihin ei.”

”Suomeen on syntynyt useita yrityksiä, jotka ovat alkaneet kerätä ja kierrättää maatalouden jätemuovia. Meidän tehtävämme on tukea näitä yrityksiä. Uskon että toimialalla on kaupallista potentiaalia”, Paukkunen lisää.

Juttu on tiivistelmä Circwaste-lehdessä 1/2017 julkaistusta artikkelista

 


  • Tulosta sivu