Sairaala hoitaa jätteet

Uutinen 29.8.2017 klo 10.40
Jyväskylä uusi sairaala
 
Jyväskylän Kukkumäkeen rakennetaan parhaillaan uutta keskussairaalaa. Vuonna 2020 se korvaa yhdellä, resurssiviisaalla rakennuksellaan nykyisen Keski-Suomen keskussairaalan, jonka toiminnot ovat hajautuneet yhdeksään erilliseen yksikköön.

Circwaste-osahanke auttaa suunnittelijoita tekemään ratkaisuja, jotta uudessa sairaalassa syntyy mahdollisimman vähän jätettä. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kartoittaa, millaisia jätemääriä syntyy nykysairaalassa sekä kehittää ja testaa uusia toimintamalleja jätteen keräämiseen, lajitteluun ja kuljettamiseen.

Uuden sairaalan projektijohtaja Mikko Jylhä ja projektikoordinaattori Kia Paasivirta kertovat, että nykyisin sairaalassa syntyy noin 1 360 tonnia jätettä, josta noin 42 prosenttia menee kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, polttoon 51 prosenttia, loppukäsittelyyn kolme prosenttia ja loput hyödynnetään muuten.

Jätemäärät vähenevät uudessa sairaalassa hankintamenetelmän ansiosta. Sairaalaan ei tule keskusvarastoa, vaan hankinnat tehdään valmiina rullakoina kullekin osastolle. IT-pohjainen inventaariojärjestelmä tietää tarkkaan, millaisista tarvikkeista on pulaa, ja osaa tilata sopivan määrän tuotteita oikeaan aikaan. ”Näin minimoidaan varaston hävikki ja
vähennetään sekä jätteitä että kustannuksia”, Jylhä tiivistää.

Juttu on julkaistu Circwaste-lehdessä 1/2017

 


  • Tulosta sivu