Uusi oppimateriaali tukee työpajojen järjestäjiä käytännönläheisillä neuvoilla

Uutinen 9.8.2023 klo 11.01

Turun ammattikorkeakoulu julkaisi keväällä 2023 kirja- ja PDF-version uudesta oppimateriaalista, joka antaa ohjeet teollisten symbioosien työpajojen järjestäjille. Tavoitteena on tukea yritysten vihreää siirtymää ja paikallista kiertotaloustoimintaa. Ohjeet toimivat yleisemmälläkin tasolla erilaisten työpajojen ja verkostoitumistapahtumien järjestämisessä.

– Työkirjan mallipohjia voi vapaasti ladata ja modata vaikkapa tietyn teeman mukaan, kertoo Turun AMK:n kiertotalouden erityisasiantuntija Inka Mäkiö, joka on toinen oppaan kirjoittajista.

Työkirja liittyy Turun AMK:n Circwaste-osahankkeeseen, jossa Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä osallistui Syken vetämän palvelukeskuksen kehittämiseen.

– Tehtäviimme kuului esimerkiksi työpajojen järjestäminen ja teollisten symbioosien tukeminen, Mäkiö sanoo. Työpajajärjestäjän opasta Turun AMK on tehnyt yhdessä Motivan kanssa.

Aluekoordinaattorit tuovat yritykset yhteen

Teollisissa symbiooseissa yritykset toimivat verkostona, jossa jokainen tuottaa omalla toiminnallaan lisäarvoa muille. Haasteena on, miten eri toimijat saadaan löytämään toinen toisensa.

– Siksi toimintaa aktivoimaan tarvitaan alueellisia yhteyshenkilöitä, aluekoordinaattoreita, Mäkiö sanoo. Aluekoordinaattorit tekevät ruohonjuuritason työtä, kuten tukevat yrityksiä ja järjestävät niille työpajoja, joissa teolliset symbioosit voivat saada alkukipinän.

Turun AMK on itsekin yksi aluekoordinaattoreista, joten käytännön näkökulma oli mukana oppaan laadinnassa alusta asti.

– Olemme olleet järjestämässä yli 10 työpajaa, joten ohjeita on testattu ja tarkennettu aidoissa tilanteissa. Olemme saaneet oppaan tekstiversioon arvokkaita kommentteja ja oppeja myös muilta aluekoordinaattoreilta.

Ohjeet työpajan järjestämiseen viikko viikolta

Valmis työkirja antaa seikkaperäiset ohjeet kaksiosaisen työpajan järjestämiseen. Ensimmäisessä työpajassa tutustutaan Motivan ylläpitämään Materiaalitoriin ja teollisten symbioosien hyötyihin; toisessa valikoidut yritykset etsivät keinoja teollisen symbioosin käynnistämiseen.

Opas on rakennettu aikajanan ympärille työpajan järjestäjän näkökulmasta.

– Jos työpaja on päätetty järjestää esimerkiksi 15. syyskuuta, opas antaa ohjeet, milloin on aika aloittaa työpajan valmistelu ja mitä on otettava huomioon milläkin viikolla siitä eteenpäin, Mäkiö kertoo.

Työkirjasta löytyvät valmiit lomake- ja esimerkkipohjat, joiden avulla voi tehdä vaikkapa ilmoituksen nettisivuille tai lähettää yrityksille kutsukirjeet ja muut ennakkomateriaalit.

– Oppaassa on jopa runko puheluja varten, jos osallistujia ei muuten tavoiteta riittävästi.

Ohjeet on suunniteltu virtuaalisiin verkkotyöpajoihin, ja siksi järjestäjiä neuvotaan esimerkiksi sopivan kokoussovelluksen valinnassa, jotta se tukee porukan jakamista pienryhmiin. Työkirja auttaa järjestämään myös hybriditapahtumia, joissa on "satelliittipiste" paikan päällä.

– Järjestäjälle annetaan ohjeita esimerkiksi tilojen varaamiseen ja tarjottavien tilaamiseen.

Ammattikorkeat tukevat aluekehittämistä

Oppaasta saatu käyttäjäpalaute on ollut Mäkiön mukaan kautta linjan myönteistä. Oppaan merkitys tiedonlähteenä vain kasvaa, kun Circwaste-hanke päättyy syksyllä 2023.

– Toki tietoa teollisten symbioosien luomisesta löytyy edelleen esimerkiksi Motivan nettisivuilta.

Mäkiö kehottaa myös ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä oman paikkakunnan ammattikorkeakouluun.

– AMK:t tarjoavat paljon ilmaisia palveluja aluekehittämiseen ja esimerkiksi työpajojen pienryhmien fasilitointiin. Myös aluekoordinaattorien aamukahvitilaisuudet ovat helppo tapa verkostoitua, saada vertaistukea ja jakaa hyviä käytäntöjä.

Lataa PDF-opas Turun AMK:n nettisivuilta!

 

Motivan Teolliset symbioosit -palvelu (FISS)

FISS eli Finnish Industrial Symbiosis System on teollisten symbioosien luomiseen kehitetty toimintamalli. Tavoitteena on auttaa yrityksiä luomaan uutta liiketoimintaa resursseja jakamalla. Yrityssymbioosissa jokainen toimija tuottaa lisäarvoa muille. Jäsenten kesken voidaan jakaa palveluja, osaamista, teknologiaa tai tuotannon sivuvirtoja, mikä tukee alueellista kiertotaloutta.

Toiminnan ytimessä ovat aluekoordinaattorit, jotka fasilitoivat työpajoja käytännön tasolla. Työpajoissa yritykset saavat tietoa teollisista symbiooseista ja apua synergioiden tunnistamiseen.

Lue lisää Motivan sivuilta!

Kirjoittaja: Sanna Karppinen

Lisätietoja

Circwaste-hanke: Kiertotalouden palvelukeskus – työkaluja ja tukea


  • Tulosta sivu