Ryhtiä kiertotalouteen EU:n ja uuden hallituksen tuella

Uutinen 26.6.2023 klo 10.25
© Unsplash

Kiertotalousohjelmassa seurataan jätemäärien kehitystä erilaisin mittarein. Hiljattain julkaistujen tuoreiden lukujen valossa tilanne Suomessa on huono, olemme jääneet tavoitteistamme reilusti jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Suomen materiaalien kiertotalousaste vuonna 2021 oli 4,4 prosenttia. Luku on selvästi EU-keskiarvoa matalampi; Eurostatin arvioon perustuva EU-keskiarvo vuonna 2021 oli 11,7 prosenttia.

EU:n komissio onkin nyt tarttunut Suomen yhdyskuntajätteen kierrätysasteen tilanteeseen ja antoi varhaisvaroitusraportit Suomelle sekä niille muille maille, jotka eivät näytä saavuttavan jätedirektiivin tavoitteita.

Nyt on siis aika tarttua toimeen! Komissio listaa meille useita konkreettisia keinoja; sen mukaan erityisesti biojätteen ja muovin keräystä ja kierrätystä tulisi lisätä. Myös jätteen määrää pitäisi vähentää uudelleenkäyttöä lisäämällä. Komissio ehdottaa taloudellisia ohjauskeinoja ja uusien jätettä polttavien laitosten rakentamisen rajoittamista. Raportissa suositellaan myös valtakunnallisia viestintäkampanjoita, joilla kannustetaan suomalaisia lajittelemaan jätteensä.

Kiertotalous näkyy myös uudessa hallitusohjelmassa, jossa on korostettu kiertotalouden merkitystä paitsi ympäristönäkökulmasta myös omavaraisuuden ja raaka-aineen saatavuuden sekä kilpailuedun näkökulmasta. Uusi hallitus lupaa mm. kehittää kierrätettyjen materiaalien markkinoita ja sääntelyä sekä laatia uuden mineraalistrategian. Lisäksi hallitusohjelman kiertotaloutta koskevissa linjauksissa mainitaan ravinnekiertojen edistäminen ja biokaasun tuotanto.

Kesä on vihdoin koittanut ja pääsemme taas nauttimaan auringosta ja lataamaan akkujamme kiireisen kiertotalouden tähdittämän kevään jälkeen. Nyt on hyvä aika pohdiskella mitä voisin itse tehdä kiertotalouden edistämiseksi. Voisinko esimerkiksi kesämökillä laittaa jätteiden lajittelun ja kierrätyksen kuntoon? 

Keräsimme tähän uutiskirjeeseemme viimeisimpiä juttujamme Circwaste- ja PlastLIFE-hankkeiden työstä sekä muuta ajankohtaista kiertotaloudesta. Aurinkoista kesää toivottaa koko Circwaste-tiimi!

Lue lisää:


  • Tulosta sivu