Varkauslaisten yhteinen Olohuone

Uutinen 7.2.2020 klo 20.13
Varkauden Olohuone. © Sami Saarenheimo

Circwaste-verkoston kumppanuuskunnassa Varkaudessa avattiin vuoden 2019 alussa kaupungin Olohuone - montitoimitila. Kaikille avoin yhteiskäyttötila tarjoaa ilmaista toimitilaa järjestöjen ja kuntalaisten käyttöön.

Olohuoneessa järjestetään monipuolista yhteistä toimintaa kokkailusta lautapeleihin ja karaoketuokioihin arkipäivisin klo 10-16 välillä. Muina aikoina tilat ovat järjestöjen ja seurojen käytössä.

Paikalliset toimijat kuten Martat ja seurakunnat toteuttavat tilassa Yhteinen keittiö -päivän viikoittain. Valtakunnallinen Yhteinen keittiö – toimintamalli on kaikille avoin kokkaustapahtuma, jossa voi nauttia ruoasta ja seurasta sekä yhdessä tekemisestä. Kokkaustapahtumassa vähennetään myös ruokahävikkiä, kun ruoka-aineet saadaan lahjoituksena paikalliselta marketilta. Lisäksi seurakunta tuo tapahtumaan lahjoitettavaksi leipää.

”Arviolta 40 henkilöä osallistuu viikoittain Yhteinen keittiö -päivään Olohuoneessa”, kertoo Olohuoneen emäntä Jaana Piilman.

Myös Olohuoneen karaoketuokiot vetävät tilat täyteen innokkaita laulajia. Tilassa vierailee ajoittain myös kuoroja ja trubaduureja esiintymässä.

Olohuoneessa juhlitaan ystävänpäivänä 14.2. monitoimitilan ensimmäistä syntymäpäivää. ”Tila on otettu todella hyvin vastaan. Olohuoneen kävijäjoukkoon liittyy säännöllisesti uusia vierailijoita vakiovieraiden lisäksi”, kertoo Piilman.

Olohuoneessa toimii pienimuotoinen kahvila, mutta kuntalaiset voivat vapaasti syödä omia eväitään samalla kun vaikkapa lepuuttavat jalkojaan kesken päivän kiireiden. Tilasta löytyy myös valikoima erilaisia lehtiä ja pelejä, joiden parissa tutustutaan ja jutellaan matalalla kynnyksellä. Hyväkuntoisia aikakauslehtiä otetaan vastaan yhteiskäyttöön sekä lahjoitetaan halukkaille eteenpäin luettaviksi.

Pitkäjänteistä osallisuustyötä

Varkaus on tehnyt usean vuoden ajan töitä kuntalaisten osallisuuden edistämiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL myönsi Varkaudelle kunniamaininnan ansiokkaasta työstä asukkaiden osallisuuden edistämisessä viime vuoden aikana.

Varkauden osallisuustyö käynnistyi Kangaslammin ja Varkauden kuntaliitoksen jälkeen, kun maaseutualueille koottiin maaseutuohjelmaa. Omatoimiseen yhteistyöhön tottuneet Kangaslammin kyläyhdistystoimijat näyttivät esimerkkiä ja pian Varkauden kaupunki lähti mukaan toimintaan.

”Kaikki lähtee kaupungin johtoryhmän myötämielisyydestä, teema on nähty tärkeäksi ja panostus on tuottanut tulosta kaupungin toiminnassa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kaupunki tarjoaa Olohuoneen kaltaisia tiloja ilmaiseksi järjestöjen ja kuntalaisten käyttöön”, kertoo osallisuuskoordinaattori vapaa-aikasihteeri Tarja Tomperi Varkauden kaupungista.

”Yhteiskunnalliset rakenteet muuttuvat, joten kuntien ja kaupunkien pitää etsiä uusia ratkaisuja sekä toimintamalleja. Tarvitaan uusia vetovoimatekijöitä sekä yhteen hiileen puhaltamista”, tiivistää Tomperi.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

  • Osallisuuskoordinaattori Tarja Tomperi ja Olohuoneen emäntä Jaana Piilman  (etunimi.sukunimi@varkaus.fi)