Matti Muovinen Wanted - muovit kiertämään Lappeenrannassa

Uutinen 27.5.2019 klo 16.20
Muoviroska uutinen

Lappeenrannan seudun ympäristötoimi kumppaneineen halusi lisätä tietoisuutta roskaantumisen haitoista ja kiertotaloudesta sekä ehkäistä mikromuovien päätymistä ympäristöön. Ideasta syntyi tarina Matti Muovisesta ja haastekampanja roskaantumisen ehkäisemiseksi kiertotaloushengessä: Luonnossa roska – kerättynä kiertotalouden materiaali, Matti Muovinen Wanted.

”Matti Muovinen on eksynyt, heitetty käytöstä luontoon lojumaan. Kamala luonto uhkaa kätkeä Matin helmoihinsa, vaarallinen Veera Vesipisara on juuri hukuttamassa Matin. Pelasta Matti Muovinen takaisin omiensa pariin! Tätä kiertotalous on. Kiertotaloudessa roskat pelastetaan luonnon armoilta uuteen elämään uusiksi tuotteiksi. Luonto ei roskia kaipaa!”, Lappeenrannan kaupungin ympäristötarkastaja Salme Muurikka esittelee kampanjan tarinaa.

”Jotta muovien kierrätyspotentiaali voidaan hyödyntää paremmin, on muovit saatava kuluttajilta kiertoon”, Muurikka muistuttaa.

Kierrätysoppia lähiympäristöstä huolehtimalla

Lappeenrannan ympäristön kouluja, yrityksiä, asukkaita ja yhteisöjä haastettiin kampanjan myötä keräämään roskia luonnosta. Samalla lisättiin tietoisuutta siitä, että oikeassa paikassa roskat voivat olla kiertotalouden tuotteita. Muovi sopii hyvin uudelleen muotoiltavaksi, lasi uudeksi pulloksi, paperi ja kartonki kierrätyspaperiksi ja -kartongiksi, metalli uudeksi purkiksi, alumiini Busteriksi ja muut roskat energian lähteeksi.
Roskariksa_Susanna Vainikka 285
Kuva: Susanna Vainikka

Kampanjaan osallistuneita ohjeistettiin keräämään roskat kahteen pussiin: muovit oranssiin ja muut roskat valkoiseen pussiin. Näin pystyttiin karkeasti määrittämään muovin osuutta Lappeenrannan alueen ympäristöön päätyneistä roskista.

”Vaikka jätehuolto Suomessa toimiikin, päätyy ympäristöön edelleen roskia. Esimerkiksi kolmen tunnin keräyspäivän aikana löytyi kaksitoista kuutiota roskia, joista puolet oli muovia. Toivoimme kampanjan alkaessa herättävämme kuluttajia huomaaman kestävän kuluttamisen merkityksen havainnollistamalla roskien määrää ja niiden haittoja lähiluonnossamme. Kiinnostus kampanjaan ja osallistuneiden määrä osoitti, että kiinnostusta roskaantumisen vähentämiseen ja luonnon hyvinvointiin on”, sanoo Muurikka.

”Lisäksi ilahduimme yhteisöllisyydestä ja siitä, kuinka erilaiset ihmiset ja tahot innostuivat mukaan kampanjaan. Yhdessä tekemällä vahvistamme yhteisvastuullisuutta lähiympäristöstämme”, hän jatkaa.

Kampanja saa jatkoa

Tänä vuonna saatujen kokemusten perusteella kampanjaa on tarkoitus jatkaa ja laajentaa tulevina vuosina. Haastekampanjasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen perinne, jonka osana viestitään jatkossakin roskaantumisen haitoista sekä kiertotalouden ja kestävän kehityksen teemoista.

Kokeilun toteutti Lappeenrannan seudun ympäristötoimen Circwaste-hanke ja Greenreality-palvelut yhteistyössä Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n ja paikallisten Lions Clubien kanssa. Rahoitusta hankkeelle saatiin kokeilunpaikan Kiertotalous-kokeiluista.

Lisätietoja: