Kiertotalouden kirittäjät - Kriittiset raaka-aineet

Teema 1: Kriittiset raaka-aineet 

Nykyinen talousmallimme on rakentunut luonnonvaroja tuhlaavaan käyttöön, jossa useat nyky-yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittiset luonnonvarat ovat jakautuneet maantieteellisesti epätasaisesti, ja yli puolet maapallon mineraalituotannosta tulee poliittisesti epävakailta alueilta. Eurooppa on monien kriittisten materiaalien suhteen täysin tuonnin varassa.

Näitä metalleja tarvitaan esimerkiksi magneettien ja akkujen valmistuksessa. Fosfori taas on nostettu EU:n ylläpitämälle listalle raaka-aineena, joka on toiminnan ja elämän ylläpidon kannalta kriittinen. Materiaalien riittävyyden varmistamiseksi tarvitaan uusia innovaatioita, joilla edistetään materiaalitehokkuutta, kierrätystä sekä etsiä vaihtoehtoisia korvaavia raaka-aineita.

Tässä Kiertotalouden kirittäjät -tapahtuman rinnakkaissessiossa 29.9.2021 kuultiin useita kiinnostavia esimerkkejä, miten suomalaisissa tutkimuslaitoksissa ja yrityksissä näitä haasteita on lähdetty ratkomaan.

Tilaisuuden tallenne

Tilaisuuden esitykset

12.00 Tervetulosanat
Susanna Horn
Suomen ympäristökeskus

12.05 Kierrätysravinteet ja automaatio täsmäviljelyn mahdollistajana (pdf)
Liisa Pesonen
Luonnonvarakeskus

12.25 NdFeB-magneettien kierrättämisestä liiketoimintaa (pdf)
Minna Haavisto
Prizztech Oy

12.45 4D Scavenger - ainutlaatuinen ratkaisu metallien ja ravinteiden talteenottoon (pdf)
Elmeri Lahtinen
Weeefiner Oy

13.05 Akkujen kierrätyskokonaisuus: vaihtoehto kriittisten neitseellisten materiaalien hyödyntämiselle – akkujen mekaaninen kierrätys (pdf)
Jaakko Savolainen/Tero Holländer
Fortum

13.05 Akkujen kierrätyskokonaisuus: vaihtoehto kriittisten neitseellisten materiaalien hyödyntämiselle – akkujen mekaaninen kierrätys (pdf)
David Brown
Broadbit Batteries

13.45 Electronics and Circular Economy (pdf)
Jáchym Judl
Suomen ympäristökeskus

14.15 Tilaisuuden päätös

Julkaistu 26.8.2021 klo 12.11, päivitetty 1.10.2021 klo 19.42

  • Tulosta sivu