Kestävä kuntatyö -tilaisuus tarttui ajankohtaisiin kuntien ympäristöhaasteisiin

Uutinen 30.3.2023 klo 9.55
Kestävä kuntatyö-seminaarin järjestäjäkuva
Kuva: Henna Malinen

Perinteikäs Kestävä kuntatyö - ymmärrystä, yhteistyötä ja ratkaisuja -seminaari kokosi keskiviikkona 22.3. kunta-alan ympäristö- ja kestävyysasiantuntijat keskustelemaan ajankohtaisista ympäristöteemoista Helsinkiin. Junalakosta huolimatta osallistujia oli niin livenä Helsingissä kuin etäyhteyksien päässä yhteensä noin 500 kuulijaa jossakin vaiheessa tilaisuutta. 

Tilaisuuden teemat käsittelivät tänä vuonna kestävyyteen liittyvää sääntelyä ja ajankohtaisia lainsäädäntöhankkeita, kestävyyden johtamista, ilmastonmuutosta ja -hillintää, luontoa ja kestävää maankäyttöä sekä kiertotaloutta. Tilaisuudessa kuutiin myös konkreettisia käytännön esimerkkejä eri kuntaverkostoista.

Tilaisuuden alussa Anna-Maija Pajukallio ympäristöministeriöstä piti kattavan katsauksen ajankohtaisesta lainsäädännöstä kestävyyden eri teemoista. Ajankohtaisia ovat muun muassa kuntien lakisääteiset ilmastosuunnitelmat sekä Green Dealit.

Yleisökuva
Kuva: Tuuli Myllymaa

Kestävyyden johtamisen osalta esiteltiin Jyväskylän tiedolla johtamisen malli, Helsingin ja Espoon kehittämiä työkaluja kestävyyden johtamiseen sekä hankintojen johtamista Turussa.

Ilmasto-osiossa kuultiin muun muassa kuntien kulutusperusteisista päästöistä, mahdollisuuksista hiilinielujen lisäämiseen kunnissa sekä hiilijalanjäljen huomioimisesta vesihuollon hankinnoissa. 

Luontoteemassa pureuduttiin erityisesti luonnon terveyshyötyihin ja niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin kunnissa sekä kaupunkivihreän lisäämiseen rakennetussa ympäristössä.

Kiertotalousteemassa kuultiin esimerkiksi alueellisista biokaasuekosysteemeistä sekä ravinteiden kierrätyksestä ja kierrätyslannoitevalmisteista osana kestävää ruokajärjestelmää.

Tilaisuudessa pidetyt esitykset

 

Tilaisuuden järjestäjät

Circwaste - Canemure – FISU – FISS – Hinku – KETS – Luontokunnat - KiSu - Vesihuki - Keino- SDG, SYKEMotivaKuntaliitto, YMEnergiavirasto

Lisätietoja

Tutkija Hanna Savolahti, Suomen ympäristökeskus (Syke), etunimi.sukunimi@syke.fi, p. 0295 251 592


  • Tulosta sivu