Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei onnistu vain ympäristöihmisten voimin

RSS
13.9.2019 Hannele Tiitto
Kuvituskuva Blogi Hannele Titto

Torjuntavoitto kaikkea elollista uhkaavasta ilmastokatastrofista ei tule onnistumaan, mikäli asia jätetään ympäristöhallinnon harteille. Ilmastonmuutoksen torjumisessa on kysymys ennen kaikkea yhteiskunnallisesta muutoksesta, joten mukaan tarvitaan kaikkia.

Ympäristöä koskevan lainsäädännön toimeenpanijat, eli kunnan ympäristötarkastajat, ELY-keskusten ja AVIen ylitarkastajat, keskittyvät lainsäädännön ohjaamana pistemäisen kuormituksen hallintaan. Ympäristöhallinnon ansiokkaan työn tuloksena saamme nauttia puhtaiden järvien vesistä, hengittää raikasta ilmaa ja luottaa siihen, ettei syömämme ruoka ole myrkyllistä.

Suomessa ei kuitenkaan ole yhtään viranhaltijaa, joka antaisi määräyksiä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, koska ympäristönsuojelulait eivät tunne ilmastonmuutosta. Miten ilmastonmuutos sitten pysäytetään?

Kunta edistää hiilineutraalia kiertotaloutta, jos johtohenkilöt ja strategiat määrittelevät niin

Oma suosikkiorganisaationi on kunta, joten mielestäni ratkaisun avaimet löytyvät kunnista. Kunnan tehtävä on alueellisen elinvoiman kehittäminen ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen. Väitän, että näiden tehtävien yhdistäminen kiertotalouden edistämiseen ja ilmastonmuutoksen hillintään tuottaa merkittävä tuloksia.

Tekstinosto blogi Hannele Tiitto

Kunnan vallankäyttäjiä ovat kunnan johtaja, elinkeinojohtaja, tekninen johtaja sekä kunnan hallituksen ja valtuuston puheenjohtajat. Kunnan työntekijät tekevät niin kuin heidän esimiehensä heitä ohjaavat toimimaan. Esimiesten työskentelyä puolestaan viitoittaa kuntalain mukainen kunnan strategia ja joissakin kunnissa erillinen elinvoimastrategia. Oleellista onkin, että kunnan strategissa määritellään tavoitteeksi kiertotalouden edistäminen ja hiilineutraalisuus. Mikäli tätä ohjausta ei ole, kuntien tilapäälliköiden, hankintajohtajien, rakennustarkastajien sekä sosiaali-, sivistys- ja ruokapalveluiden henkilöstön on vaikea muuttaa toimintaansa ekologisesti kestäväksi, vaikka heitä kuinka paljon valistettaisiin ja haastettaisiin vapaaehtoisiin kampanjoihin.

kunnassa ilmasto- ja kiertotalousteot ovat todella lähteneet lentoon, kun kunnan elinkeinotoimi on ottanut nämä asiat omakseen. Ei pidä kuitenkaan luulla, että asiat tapahtuvat jotenkin maagisesti itsestään ilman resursointia. Esimerkiksi 10 000 asukkaan Iin kunnan elinkeinoyhtiö Micropoliksessa on kymmenen työntekijää edistämässä energiatehokkuutta ja ilmastotavoitteita.

Nyt tarvitsemme ilmastojohtajuutta

Ilmastonmuutoksen torjumisessa ei ole kysymys biologiasta, hydrologiasta eikä ilmastotieteestä; kysymys on vallasta, politiikasta ja suuresta yhteiskunnallisesta muutoksesta. Meidän ympäristöihmisten pitää mennä mukavuusalueemme ulkopuolelle ja viedä ilmasto- ja kiertotalousasiat isoihin pöytiin päätettäviksi ja ratkottaviksi.

Hannele Tiitto

Ympäristötekniikan insinööri, hallintotieteiden maisteri Hannele Tiitto, Pirkanmaan liitto
Entinen ympäristöhallinnon ylitarkastaja, kunnan viranhaltija ja nykyinen hanketyöntekijä

 

  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.