Pohjoismaissa kampanjoidaan hanaveden puolesta

Uutinen 20.2.2019 klo 14.07
Vesipullo 285
© Tekniikan maailma

"Rent vatten från kranen – Turn the tap on" -kampanjassa levitetään tietoa pohjoismaisen hanaveden puhtaudesta ja saatavuudesta turisteille ja paikallisille. Samalla pyritään vähentämään kertakäyttöisten muovipakkausten käyttöä ja lisäämään kestojuomapullojen suosiota.

Hanavesi on ympäristöystävällinen ja taloudellinen vaihtoehto. Pohjoismaisia hanavesiverkostoja säädellään tiukoin testivaatimuksin, joita ei vaadita pullotetulta vedeltä. Näin ollen hanavesi voi olla jopa puhtaampaa ja terveellisempää kuin pullovesi.

Monet matkailijat luottavat kuitenkin kertakäyttöisessä muovipakkauksessa olevaan veteen enemmän kuin vierailumaan hanaveteen, koska ovat tottuneet pullovesien käyttöön kotimaassaan. He eivät välttämättä tiedä, että hanavesi on Pohjoismaissa turvallista ja monissa tapauksissa ilmaista.

Pullovesi tuottaa muovijätettä ja päästöjä

Muovijäte on suuri kansainvälinen ympäristöongelma, jota yritetään ratkaista moninaisin keinoin. Samaan aikaan pullovesien markkinat kasvavat räjähdysmäisesti. Tavallista on, että turistit toivotetaan tervetulleeksi hotellille tai bussiajelulle vesipullojen kera.

Pullovesien tuottaminen ja kuljettaminen kuluttaa runsaasti luonnonvaroja ja energiaa sekä aiheuttaa päästöjä. Muovipullosta tulee lopulta jätettä, joka ei välttämättä päädy asianmukaisesti kierrätykseen tai edes sekajätteeseen, vaan luontoon.

"Rent vatten från kranen – Turn the tap on" -kampanjassa ovat mukana virallisina partnereina Suomen ympäristökeskus, Umhverfisstofnun Island (Environment Agency of Iceland), Ålands Vatten ja Svenskt Vatten. Lisäksi mukana on muita vesi-, ympäristö-, jäte- sekä matkailualan toimijoita. Kampanjaan on saatu rahoitusta Pohjoismaiden neuvostolta.
 

Lisätietoja:

Tutkija Sara Turunen, Suomen ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@ymparisto.fi


  • Tulosta sivu