Älyä jätehuoltoon - teknologia ja kiertotalous kohtaavat Jyväskylän Kankaalla

Uutinen 8.8.2018 klo 15.04
Jätesäiliö_285
© Tanja Oksa / Jyväskylä

Kuvittele, että jätesäiliö twiittaa sinulle olevansa täynnä ja opastaa jättämään roskat tyhjemmän kaverinsa sisuksiin. Jyväskylään rakentuvalla Kankaan alueella kokeillaan rohkeasti uusia jätehuollon ratkaisuja, joissa moderni teknologia tukee ympäristötavoitteita.

”Kankaan jätepisteissä on syväkeräyssäiliöt, joiden kapasiteetti on siten tavanomaista suurempi. Tavoitteena on varustaa kaikki keräysastiat sähköisillä lukoilla sekä täyttöasteen seurantajärjestelmällä. Aluksi astioiden lukitus toimii huoneistokohtaisella avain-tagilla, myöhemmin myös kännykkäsovelluksen avulla”, kertoo verkostopäällikkö Tanja Oksa Jyväskylän kaupungilta.

”Jäteastioiden täyttöastetta voi seurata vaikkapa Kankaan asuinalueen nettiportaalista. Asukkaat voivat tulevaisuudessa ehkä bongata somesta roskiksen twiitin, jossa se ilmoittaa olevansa täynnä”, visioi Oksa.

Järjestelmän avulla seurataan sitä, kuinka usein jäteastioilla käydään sekä tarkastellaan eri jätejakeiden määriä ja lajittelun tehokkuutta. Ihmisten käyttäytymistä analysoimalla voidaan suunnitella jätepisteiden tyhjennysvälit järkevästi, kehittää jäteneuvontaa ja lajitteluun perustuvaa jätemaksun hinnoittelua.

”Kaiken kaikkiaan asukkaat ovat suhtautuneet kokeiluvaiheessa oleviin ratkaisuihin positiivisesti. He ovat myös toivoneet jätepisteisiin muovinkeräystä, jota olemmekin parhaillaan hakemassa alueelle” kertoo Oksa. ”Teknologia nostaa jäteasiat aivan uudelle tasolle ja lisää aiheen kiinnostavuutta.”

Ympäristöratkaisut nivoutuvat yhteisöllisyyteen

Kankaalla ympäristönäkökohdat on huomioitu kokonaisvaltaisesti. Pihat ovat yhteiskäytössä, mikä säästää rakennus- ja ylläpitokustannuksia, kun keinuja ja hiekkalaatikoita ei tarvitse rakentaa jokaiselle pihalle. Pysäköinti tapahtuu pysäköintitiloissa, joissa ei ole nimettyjä paikkoja ja alueelle on tulossa yhteiskäyttöautoja.

”Yhteispihat ja -tilat lisäävät ympäristön monipuolisuutta ja tukevat yhteisöllisyyttä. Ympäristöviisaus perustuu meillä yhteisjärjestelyihin – isot asiat on pyritty tekemään fiksusti”, sanoo Oksa.

Uusiokäyttö näkyy myös alueen kulttuurisissa kerroksissa. Vanhan paperitehtaan kunnostettu siipiosa tarjoaa nyt tilat useammallekin oppilaitokselle ja yrityksille. Rakentamisen kuluista prosentti ohjataan kulttuurille. Alueelle on nousemassa esimerkiksi käytetyistä autonrenkaista valmistettava taideteos.

Oppia Kankaan ympäristöratkaisuihin on otettu muun muassa Tanskasta, Saksasta ja Ruotsista sekä Helsingin Kalasatamasta. Toisaalta Suomessa monet hakevat nyt esimerkkiä Kankaan alueelta.

”Hyvien esimerkkien kierrättäminen ja jakaminen on mielestäni yksi tärkeä osa kiertotaloutta”, muistuttaa Oksa.
 

Lisätietoa:

Tanja Oksa, verkostopäällikkö, Tekosysteemi, elinkeinomarkkinointi ja erityishankkeet -yksikön esimies
Jyväskylä
tanja.oksa[at]jkl.fi
 

Lisää aiheesta:


  • Tulosta sivu