KEINO-osaamiskeskus tukee kuntien kestäviä hankintoja

Uutinen 28.3.2018 klo 16.27
Pistoke
© Plugi

Kestäviä julkisia hankintoja tukemaan on maaliskuussa perustettu uusi osaamiskeskus KEINO. Sen tavoitteena on lisätä innovatiivisuutta ja vaikuttavuutta julkisissa hankinnoissa. Päämääränä on myös lisätä hankintoja, jotka edistävät kestävän kehityksen tavoitteita niin sosiaalisesta kuin ympäristönäkökulmasta.

Julkisiin hankintoihin käytetään Suomessa noin 35 miljardia euroa vuosittain, eli keskimäärin 16 prosenttia bruttokansantuotteesta. Uudistunut hankintalaki antaa julkisille hankkijoille, kuten valtiolle, kunnille ja seurakunnille paremmat mahdollisuudet tehdä entistä laadukkaampia, innovatiivisempia, kestävämpiä ja vastuullisempia hankintoja.

Vauhtia puhtaan teknologian markkinoille

”Sillä, miten julkinen sektori edistää hankinnoissaan vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta, on suuri merkitys ilmasto- ja resurssitehokkuustavoitteiden toteutumisen sekä puhtaan teknologian markkinoiden kehittymisen kannalta. Parhaimmillaan kestävillä ja innovatiivisilla hankinnoilla säästetään rahaa, kuormitetaan vähemmän ympäristöä ja edistetään sosiaalista hyvinvointia”, sanoo erikoistutkija Katriina Alhola SYKEn kulutuksen ja tuotannon keskuksesta.

KEINO-osaamiskeskus tulee kokoamaan hankintakentälle vahvoja ja vaikuttavia tilaajaryhmiä muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen, rakentamisen ja energiankäytön, liikkumisen ja logistiikan sekä bio- ja kiertotalouden hankintoja varten.

Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus KEINO on konsortio, johon kuuluvat Motiva Oy, Suomen Kuntaliitto Ry, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Innovaatiorahoituskeskus Business Finland, Suomen ympäristökeskus SYKE, Hansel Oy, KL-Kuntahankinnat Oy sekä Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.
 

Lisää aiheesta:


  • Tulosta sivu