Kierrätysmuovien käyttö 3D-tulostuksessa tukee kestävää tuotantoa

Uutinen 28.11.2017 klo 11.00
3D tulostus 285
Kuva: Martti Komulainen

3D-tulostus on nousemassa tulevaisuuden tuotantotekniikaksi. Erilaisia kierrätysmuoveja hyödyntämällä tulostuksessa voidaan vähentää neitseellisten luonnonvarojen kulutusta ja ilmastopäästöjä. Kierrätysmuovin käyttömahdollisuuksia tutkittiin Turun ammattikorkeakoulun, Ammattikorkeakoulu Arcadan ja Suomen ympäristökeskuksen projektissa yhteistyössä yritysten kanssa.

Kierrätysmuoveja ei ole vielä käytetty laajemmin 3D-tulostuksessa, koska perinteiset tulostusmuovien valmistustekniikat hyödyntävät vain tarkasti optimoituja neitseellisiä raaka-aineita. Kierrätysmuovien 3D-tulostuksen sovelluslaboratorio -projektissa tutkittiin kierrätysmuoveista valmistettujen tulostuslankojen käyttöä 3D-tulostuksessa.

Kierrätysmuovi soveltuu uuden tulostusmateriaalin valmistukseen

Ammattikorkeakoulu Arcadassa valmistettiin 3D-tulostuksessa käytettävää muovilankaa erilaisista kierrätysmuovieristä. 3D-tulostuksessa syntyvä hylkymateriaali oli tutkimuksen perusteella suhteellisen ongelmattomasti hyödynnettävissä uuden tulostuslangan valmistuksessa. Mikäli kierrätysmuovimateriaalina oli useamman eri muovityypin seos tai jos se sisälsi sekoittumattomia epäpuhtauksia, tulostuslangan laadun hallinta oli haasteellista.

3D-tulostuksella voidaan vähentää neitseellisen materiaalin käyttöä

Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) tarkasteltiin 3D‐tulostukseen pohjautuvan toimintamallin ympäristöhyötyjä elinkaariarvioinnin avulla. Tapaustutkimuksena oli auton ovenkahvan korjaus. Tutkimuksen mukaan 3D-tulostus voi vähentää tuotannon ilmastovaikutuksia enemmän kuin tuottaa niitä.

Lue lisää Suomen ympäristökeskuksen tiedotteesta

 


  • Tulosta sivu