Teollisuuden jätteet maarakentamiseen

Uutinen 29.8.2017 klo 10.46
Kerrosstabilointi Ramboll, Kerrosstabilointi Ramboll
 

Jätteiden hyötykäyttöön tähtäävissä hankkeissa halutaan vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä maanrakennuksessa ja jätteiden kaatopaikkasijoitusta. Rambollin kehitysjohtaja Pentti Lahtisen mukaan erilaisia ylijäämämassoja syntyy Suomessa vuosittain noin 30 miljoonaa tonnia ja kiviainesta käytetään infrastruktuuriin noin 100 miljoonaa tonnia.

”Pilaantuneet sedimentit ovat tavallisesti hankalia loppusijoitettavia. Rambollilla on pilottikohteena puiden kuljetukseen käytetty vesiväylä, jonka lahti aiotaan täyttää teollisuusalueeksi. Lähialueelta tuotu sedimentti ja lahden pohjalle kertynyt materiaali stabiloidaan siten, ettei niistä liukene haitallisia aineita luontoon”, Lahtinen sanoo. Ramboll haluaa korvata myös maanrakennuksessa sideaineena käytetyn sementin kierrätysmateriaaleilla.

Pilotissa sedimentti stabiloidaan pääosin metsäteollisuuden jätejakeilla. Myös tierakentamisessa halutaan saada huonolaatuiset maat hyötykäyttöön ja minimoida rakennusmateriaalien kuljetukset. Ramboll testaa laitetekniikkaa
ja uusilla materiaaleilla rakentamista. Saatujen kokemusten perusteella tehdään ohjeet parhaista tyyppirakenteista ja mitoituskäytännöistä. Niin rakennuskohteita kuin kierrätettäviä jätteitä löytyy joka puolelta maailmaa. Hankkeissa hyödynnetään monenlaisia teollisuuden  ylijäämämassoja, joten mahdollisuudet uuden liiketoiminnan kehittämiseen ovat hyvät.

Juttu on julkaistu Circwaste-lehdessä 1/2017

 


  • Tulosta sivu