Kiertotalousajattelua ruokajärjestelmään

Uutinen 30.5.2017 klo 10.19
Alueuutiset_Ruokahävikki
 

Luonnonvarakeskus (Luke) edistää Circwaste-hankkeessa ruokajärjestelmän kiertotaloutta: ruokahävikin vähentämistä, sivuvirtojen parempaa hyödyntämistä ja ravinteiden kierrätystä. Hankekumppanit etsivät uusia ratkaisuja ruokahävikin ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi, ruoan uudelleen jakamiseksi sekä alempiarvoisten ruhonosien käytön lisäämiseksi.

Luke tehostaa myös ravinteiden kierrätystä koekylvöjen avulla. Tarkoituksena on hyödyntää kasvissivuvirtoja sekä edistää lantojen ravinteiden kierrätystä ja biokaasuprosessointia.

Luken erikoistutkijan, asiakaspäällikkö Juha-Matti Katajajuuren mukaan kiertotalousajattelu ruokajärjestelmässä on iso kysymys, Luken ydintekemistä.

Yhteinen arvomaailma

Luken kumppani ruokahävikki-osahankkeessa on Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa toimiva Arkea Oy. ”Valmistamme ruokaa päiväkoteihin, kouluihin, sairaaloihin, henkilöstöravintoloihin, vanhainkoteihin ja palvelutaloihin. Meillä on noin 60 keittiötä, missä teemme itse ruoat, noin 70 palvelukeittiötä, joihin toimitamme ruoat, sekä kymmeniä ruoan toimituspisteitä. Kokeilussa on mukana neljä koulukeittiötä ja kaksi henkilöstöravintolaa”, palvelujohtaja Paula Juvonen sanoo.

Arkea pääsee nyt ensimmäistä kertaa mittaamaan myös lautashävikkiä. Mittausteknologiaa tuottavat toimittajat kilpailutetaan kevään aikana. Itse mittaukset päästään aloittamaan syksyllä. Sekä asiakkaat että henkilökunta mittaavat ruokahävikkiä kahdesti neljän viikon aikajaksoissa.

Juvonen uskoo, että valmistus- ja tarjoiluhävikkiin voi vaikuttaa suunnitelmallisuudella, lautashävikkiin asenteilla. Etenkin lapsia ja nuoria hän pitää varsin valveutuneina ruokailijoina.

Juttu on tiivistelmä Circwaste-lehdessä 1/2017 julkaistusta artikkelista


  • Tulosta sivu