Roskis twiittaa ja laulaa

Uutinen 30.5.2017 klo 10.05
 
 
 
 
Alueuutinen_Roskis twiittaa
 

Jyväskylän Kangas muuttuu vanhasta paperitehdasalueesta resurssiviisaaksi älykaupunginosaksi. Vuonna 2040 alueella asuu viisi tuhatta asukasta. Circwaste-osahankkeessa jätelogistiikkaan integroidaan digitaalisuutta ja älyä.

Alueelle on sijoitettu lukitut, huoneistokohtaisilla tunnistimilla avautuvat Molok Oy:n syväkeräysastiaryhmät. Huoneiston kerryttämästä jätemäärästä saadaan tietoa, jota voi hyödyntää esimerkiksi lajitteluun kannustavassa jätelaskutuksessa.

”Ajatuksissa on, että ainakin seka- ja biojätteen laskutus voisi perustua jäteastialla käyntien määrään. Ensimmäisessä vaiheessa tätä testataan pelillistämisellä”, Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön verkostopäällikkö Tanja Oksa sanoo.

Astian täyttöasteen tarkkailuun Kankaan kehittäjät harkitsevat sensorijärjestelmää. ”Roskis voi vaikka twiitata, että olen täynnä tänään, käytäthän toista astiaa.”

Roskiksiin voidaan tulevaisuudessa yhdistää esimerkiksi taidetta. Se voi olla interaktiivistakin. ”Roskikset voisivat vaikka laulaa tai lausua runoja”, kertoo jätehuollon suunnittelusta ja ylläpidosta vastaavan Kankaan Palvelu Oy:n toimitusjohtaja Anu Hakala.

Juttu on tiivistelmä Circwaste-lehdessä 1/2017 julkaistusta artikkelista


  • Tulosta sivu