Valistus vähensi ruuan tuhlaamista 150 kiloa viikossa Porin kouluissa

Uutinen 28.11.2017 klo 9.43

Porin kouluissa punnittiin lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrä Tähteitä Nolla! -kampanjan aikana viikolla 42.

Ruokahävikki Pori 285

Keittäjät laskivat lautaset pesulinjastolla ja keräsivät tietoa ruokailijoiden määrästä kouluissa eri päivinä. Viikon 42 aikana Porin kouluilla laskettiin noin 35 200 ruokailijaa ja he heittivät ruokaa roskiin 400 kiloa, mikä vastaa yli 1300 koululaisen lounasta. Keskimäärin ruokailijat jättivät syömättä 9 grammaa joka aterialla. Erot eri koulujen välillä ovat suuret: 0–27grammaa ruokailijaa kohden.

Edellisen kerran lautasjätteen määrä punnittiin ruokaloissa viikolla 36 kertomatta koulujen opettajille ja oppilaille asiasta. Viikon 36 aikana noin 38 800 ruokailijaa jätti ruokaa lautasilleen lähes 550 kiloa. Viikon 36 punnitukseen verrattuna lautasjätteen määrä väheni 150 kilolla – valistus siis vaikuttaa! Kampanjan ansiosta onnistuttiin vähentämään roskiin päätyvien annosten määrää 500:lla. Molemmilla viikoilla oli sama ruokalista.

Kampanjaviikolla 42 koulujen ruokaloissa oli esillä julisteet, joissa huomautettiin, että lautaselle otetaan ruokaa vain sen verran kuin jaksetaan syödä ja ruokahävikkiteemaa käsiteltiin kouluissa. Koululaisia kannustettiin ruokahävikin vähentämiseen kilpailulla, jossa parhaiten onnistuneet palkitaan jäätelöillä.  

Ravinnepankki jakaa koulujen ylijäämäruuan tarvitsijoille

Koulujen ruokaloiden tarjoilulinjastoon ja keittiöihin jää ruokaa, jota oppilaat eivät ota lautaselleen. Ylijäänyt kouluruoka hyödynnetään Ravinnepankin ruokajakelussa muun muassa asukastuvilla ja työttömien toimintapisteessä. Viikolla 42 ruokaa haettiin kahdeltatoista koululta ja sitä riitti lähes 1400 hakijalle. Noin 60 % syömättä jääneestä kouluruuasta jäi kouluille ja päätyi biojätteeksi.

Lue lisää Porin kaupungin tiedotteesta