Kiertotalouden liikeideoita nanosellusta digitaaliseen kirpputoriin

Uutinen 11.6.2018 klo 15.47
Kiertotalouskilpailu Joensuu 285
© Kuva: Joensuun Tiedepuisto Oy. Kuvaaja: Johanna Kokkola

Joensuun Tiedepuisto Oy:n liikeideakilpailussa palkittiin tänä vuonna useita kiertotalouden tavoitteita toteuttavia ratkaisuja. Kilpailuehdotuksissa korvataan muovia sekä edistetään jakamistaloutta ja uusiutuvia energiamuotoja.

Koko kilpailun parhaana liikeideana palkittiin innovaatio, jonka avulla nanoselluloosan valmistuksesta voidaan tehdä aiempaa nopeampaa ja kustannustehokkaampaa. Nanosellu on tulevaisuuden supermateriaali, joka voi olla yksi ratkaisu maailman muoviongelmaan. Joensuulaislähtöisen tutkijatiimin kehittämä idea helpottaa puupohjaisten tuotteiden markkinoille tuloa. Puupohjaisilla tuotteilla on yhä enemmän kysyntää fossiilisten materiaalien korvaajina ja tämä on myös yksi kiertotalouden tavoitteista.

Monet kilpailuun saapuneet ratkaisut tehostavat kuluttajien välistä tuotteiden vaihtoa ja jakamista ja ne hyödyntävät digitaalisia alustoja. Kiertotaloutta toteuttaa myös opiskelijasarjassa palkittu SmartLoota-tuote, joka yhdistää nettikirpputorin ja fyysisen kauppapaikan.

Ehdotusten joukossa oli myös esimerkiksi uusiutuvaa energiaa hyödyntävää teknologiaa, ekologisia kuluttajatuotteita sekä kotitalouksien jätteiden lajittelua helpottavia ratkaisuja.

Circwaste-hanke, jossa Joensuun Tiedepuisto Oy on mukana, organisoi kilpailuun kiertotalouden sarjan. Tavoitteena oli löytää kiertotalouteen liittyviä liikeideoita, joita tukemalla voidaan luoda edellytyksiä uudelle liiketoiminnalle.

”Kiertotalouteen pohjautuva yhteiskunta ei synny itsestään. Siihen tarvitaan jokaista kuluttajaa sekä yrityksiä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Kiertotalous toimi hyvin liikeideakilpailun yhtenä teemana ja kilpailu levittää osaltaan tietoa yrityksille ja yrittäjähenkisille. Toivottavasti mahdollisimman moni kilpailuun saapunut idea nähdään tulevaisuudessa konkreettisesti markkinoilla”, sanoo kehitysasiantuntija Terttu Kinnunen Joensuun Tiedepuisto Oy:stä.

Kilpailuun saatiin yhteensä 235 liikeideaa, joista 50 liittyi kiertotalouteen. Palkintoja oli jaossa noin 90 000 euroa, josta 30 000 euroa oli varattu erilaisiin pilotointeihin. Liikeideoiden jättäjistä lähes sata oli muualta kuin Pohjois-Karjalasta.
 

Lisätietoa:

Kehitysasiantuntija Terttu Kinnunen, Joensuun Tiedepuisto Oy
etunimi.sukunimi@tiedepuisto.fi, p. 050 339 4992