Kierrätyslannoitteita peltoon

Uutinen 12.10.2017 klo 8.35
Kierrätyslannoitteita_peltoon_LUKE_demo_Liisa_Pesonen
 

Somerolla testattiin syyskuussa kierrätyslannoitteita syysvehnän kylvölannoituksen yhteydessä. Olli Alikärrin tilalla levitettiin kahta eri kierrätyslannoitetta peltoon samanaikaisesti perinteisten lannoitteiden ja siemenen kanssa.

Kierrätyslannoitteista toinen on perunateollisuuden sivutuote Finnamyliltä. Toinen lannoite on Envor Biotechin ammoniumsulfaattia, joka on saatu jätelietteistä haihduttamalla.

Annostelun optimointia nestemäisillä lannoitteilla

”Nestemäisillä kierrätyslannoitteilla voidaan optimoida ravinteet tarkkaan paikkakohtaisesti tarpeen mukaan”, kertoo erikoistutkija Liisa Pesonen Luonnonvarakeskuksesta (LUKE). ”Demossamme viiden hehtaarin pelto jaettiin kahteen vyöhykkeeseen, joille tehtiin lannoitussuunnitelmat yhdessä viljelijän kanssa ilmakuvien, maastokäynnin ja viljavuusnäytteiden perusteella.”

”Nestemäisten lannoitteiden annostelu onnistui hyvin. Tosin toinen lannoite piti siivilöidä etukäteen tukkeumien välttämiseksi.”

”Nestemäisten kierrätyslannoitteiden kuljetus ja varastointi varsinkin talven yli on haastavampaa kuin perinteisten rakeisten lannoitteiden. Kierrätyslannoitteiden käyttö onkin toimivinta silloin, kun niitä on saatavilla läheltä toimittajan varastosta käyttösesongin aikana.”

Kokeilu oli osa CIRCWASTE-hanketta.

Kierrätyslannoitteiden tutkimus jatkuu

Nestemäisiä lannoitteita käytetään toistaiseksi vasta vähän. Maa- ja metsätalousministeriö rahoittaa parhaillaan LUKEn projektia, jossa tutkitaan nestemäisiä kierrätyslannoitteita.