Turhat nettiostokset kuormittavat ympäristöä

Uutinen 10.9.2018 klo 10.29
Pakkausjäte 285
© Unslplash

Suomalaiset viranomaiset ja muut organisaatiot kampanjoivat laajalla rintamalla turvallisen verkko-ostamisen puolesta. Kuluttajien shoppailu kaukomaiden verkkokaupoissa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. Pahimmillaan ostokset ovat viranomaisten havaintojen perusteella ”vaarallista roskaa”. Turhat ja mahdollisesti haitallisia kemikaaleja sisältävät verkkokauppaostokset kuormittavat myös ympäristöä.

Suomeen tilatut tuotteet ja niiden pakkausmateriaalit jäävät meidän materiaalikiertoihimme tai käsiteltäväksi jätehuollossa. Jos tuotteiden ja materiaalien koostumuksesta ei ole oikeaa tietoa, riskinä on, että esimerkiksi syöpävaaralliset tai lisääntymiseen vaikuttavat aineet saattavat päätyä kierrätyksen kautta myös uusiin tuotteisiin.

EU:ssa on tiukkoja vaatimuksia esimerkiksi kosmetiikalle, lelujen, terveydenhuollon tarvikkeiden ja sähkölaitteiden turvallisuudelle sekä elintarvikkeiden, lääkkeiden ja kemikaalien sisältämille aineille.

Kun kuluttaja ostaa tuotteita itse suoraan EU:n ulkopuolelta, nämä vaatimukset eivät välttämättä täyty. Viranomaisten tiedossa on tapauksia, joissa kaukomailta ostetusta laturista on syttynyt raju tulipalo, ravintolisä on sisältänyt muuntohuumetta, kosmetiikka on aiheuttanut vakavia allergisia reaktioita ja kuluttajat ovat ostaneet kemikaaleja, joiden myynti ja käyttö on turvallisuussyistä EU:ssa kielletty.

Kampanjan tavoitteena on antaa nettishoppailijoille työkaluja siihen, miten valita netistä turvallisempia tuotteita. Kampanjasivustolle www.omallavastuulla.fi on kerätty tuoteryhmittäin vinkkejä, mitä nettishoppailijoiden kannattaa ottaa huomioon ostotilanteessa.

Kampanja haluaa herätellä kuluttajia tunnistamaan oma vastuunsa: jos ostat tavaraa suoraan EU:n ulkopuolelta, olet myös vastuussa tuotteiden turvallisuudesta.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja Circwaste-hanke ovat mukana kampanjassa.